Najopsežnije europsko istraživanje na području odnosa s javnošću – “European Communication Monitor“ pokazalo je da manje od polovice hrvatskih kompanija imaju kvalitetne strukture i strategije za komuniciranje na međunarodnoj razini.

Istraživanje već sedmu godinu zaredom provode EUPRERA (European Public Relations Education and Research Association) i EACD (European Association of Communication Directors, uz podršku Ketchuma, jedne od vodećih globalnih komunikacijskih organizacija. Ove je godine u istraživanju sudjelovalo 2.700 komunikacijskih stručnjaka iz 43 zemlje, a rezultati su pokazali kako će jedan od najvažnijih trendova i izazova u sljedeće tri godine biti međunarodna komunikacija.

S tim se slažu i hrvatski stručnjaci (75,9%), iako tek 46,6% njih vjeruje da kompanije u kojima rade imaju kvalitetne strukture i strategije za komuniciranje na međunarodnoj razini.

“Uzimajući u obzir visoki stupanj integracije europskih gospodarstava, kompanije bez razrađene strategije međunarodnog komuniciranja riskiraju uspjeh svog poslovanja”, izjavio je voditelj istraživačkog tima, profesor Ansgar Zerfass.

Zanimljiv je i podatak da prvi put u pet godina važnost društvenih medija kao što su Facebook i Twitter više ne raste, iako i dalje vrlo visok postotak ispitanika (73%) vjeruje da su društvene online zajednice bitan segment kompanijske komunikacije.

Većina ispitanika u proteklih je 12 mjeseci bila primorana baviti se kriznim komuniciranjem i većina njih se slaže s tvrdnjom da komunikacijske sposobnosti menadžmenta imaju ključnu ulogu u ukupnom uspjehu kompanija.

“Zanimljivo je primijetiti da, prema rezultatima istraživanja, komunikacija dugoročno postaje sve važnija za europske tvrtke, iako se pozicija komunikacijskih stručnjaka nije popravila, a budžeti za komunikaciju se smanjuju. Radi se o neprirodnom i neodrživom trendu koji će se, nadamo se, uskoro promijeniti”, izjavila je Marina Čulić Fischer, direktorica Ketchumovog ekskluzivnog zastupnika za Hrvatsku, agencije za odnose s javnošću i komunikacijski menadžment Dialog komunikacije.