Hrvatske tržnice jutros su prazne zbog štrajka trgovaca koji tvrde da na njihovim radnim mjestima nije moguće provesti fiskalizaciju.

Danas je stupio na snagu zadnji krug fiskalizacije, koja trgovcima nameće obvezu posjedovanja fiskalnih blagajni, a njome nisu obuhvaćena samo obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG).

Spontano smo se okupili ovdje na zagrebačkom Dolcu jer na tržnicama nije moguće provesti fiskalizaciju, kazao je Hini predstavnik štrajkaša Neven Peša.

Uvjeti rada na otvorenom onemogućuju rad s blagajnama, a takvo provođenje fiskalizacije nam onemogućuje specifičnu komunikaciju s kupcima koja uključuje cjenkanje, dodao je Peša.

Prema tvrdnjama glasnogovornika Zagrebačkih tržnica Mire Bakrača, u Zagrebu primjerice radi po 10 posto stolova na Dolcu i Kvatriću te oko 5-6 posto Tržnice Trešnjevka. Ne radi ni Tržnica Dubrava koja nije u sastavu Holdinga.

Prema različitim izvorima, slično stanje je u drugim dijelovima Hrvatske. U Rijeci radi samo jedan stol čiji prodavač ima status OPG, te tri kioska koja su ranije provela fiskalizaciju.

Prema informacijama iz Osijeka, tamošnja Tržnica je potpuno blokirana. Ne rade ni obiteljska gospodarstva.

Svi su prekrili stolove i ne rade, rekli su nam iz uprave Tržnice Osijek i dodali da će to, po njihovim informacijama, trajati samo danas.

Bjelovar je poljoprivredni kraj pa većinom prodaju izravno proizvođači bez posrednika, tako da ova mjera nije zahvatila veliki broj ovdašnjih prodavača, rekli su nam iz tamošnjih tržnica i dodali da je tržnica danas uvelike prazna jer je ponedjeljak loš dan za tržnice.

Danas ne radi ni sajmište u Dugom Selu, kao što sutra neće raditi sajmište u Vrbovcu, kazao je Bakrač.

Štrajkaši na Dolcu imali su jutros sastanak s potpredsjednikom Sabora Nenadom Stazićem, koji je, prema izjavama Peše i Bakrača, obećao pomoći u komunikaciji s nadležnim ministarstvom. Također, dobili su informaciju da bi ih uskoro mogla primiti pomoćnica ministra i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec.

Štrajk će trajati do nekog od prihvatljivih rješenja, kazao je Peša.

Želimo biti pošteni građani koji uredno plaćaju porez i tražimo da se nađe za to prikladan način. To može biti paušal prema površini zakupljenog prostora ili bilo koji drugi, zaključuje Neven Peša. (H)