Nova usluga HGK poduzetnik izvoznik u mjesec dana postala najtraženija komorska usluga

Nova je komorska usluga Poduzetnik – izvoznik, u sklopu pomoći tvrtkama u internacionalizaciji poslovanja, u samo mjesec dana od njezina početka postala najtraženija komorska usluga, a prilagođena je individualnim, konkretnim potrebama i zahtjevima pojedinačnih tvrtki, naglasila je Silva Stipić Kobali, pomoćnica direktora Sektora za međunarodne odnose HGK na briefingu za novinare održanom danas u HGK.

Također, predstavljeni su i rezultati ankete provedene među poduzetnicima o interesu za izvoz na inozemna tržišta.

Cilj je projekta jačanje proaktivnog pristupa prema članicama u pružanju podrške širenju njihova poslovanja na inozemnim tržištima. To uključuje prijedloge potencijalnih partnera, informacije i analize gospodarsko-političkog stanja na pojedinim inozemnim tržištima, informacije o tenderima, B2B razgovore s potencijalnim partnerima, umrežavanje hrvatskih tvrtki na ciljanom tržištu te edukaciju o korištenju EU fondova, uvjetima poslovanja na inozemnim tržištima i promjenama u vanjsko-trgovinskom poslovanju. Drugi je važan cilj identifikacija najznačajnijih inozemnih tržišta kao i grupa proizvoda za svako tržište.

Uslugom Poduzetnik – izvoznik Komora nastoji brzo odgovoriti na zahtjeve hrvatskih izvoznih tvrtki. U mjesec i pol dana od pokretanja projekta proslijeđen je popis od gotovo 45.000 potencijalnih inozemnih partnera iz više od 40 zemalja, a odgovoreno je na 150 upita te jača i interes za tenderima, kazala je Stipić Kobali te napomenula kako je osnovni kriterij za odabir tvrtke su tvrtke gazele koje već izvoze.

U anketi koja je provedena od studenog do prosinca 2014. putem e-maila, poslanih na 1100 adresa, primljeno je 148 anketnih obrazaca (odaziv je bio 13,5 posto).

Iz ankete proizlazi da su tvrtke najviše zainteresirane za tržišta zemalja EU, Rusiju i Srbiju. Najvećim dijelom interes tvrtki podudara se s aktualnim izvozom (usporedba s izvozom 2013.), pri čemu prednjači njemačko, austrijsko i talijansko tržište.

Tvrtke ponajviše žele unaprijediti pristup na tržišta Rusije i Srbije. U zadnje četiri godine fokus interesa izvoznih tvrtki premješten je sa zemalja članica CEFTA-e na tržište EU, a tvrtke iskazuju sve više interesa za zemlje Višegradske skupine, posebno namjeravaju učiniti iskoraka u većem pristupu na tržišta Poljske i Češke.

Kada se usporede interesi velikih i mikro tvrtki može se zaključiti da su velike tvrtke više zainteresirane za inozemna tržišta te ih podjednako zanimaju zemlje iz okruženja i udaljenija tržišta te ih u prosjeku zanima gotovo 60 posto veći broj usluga HGK nego one male.

Male tvrtke više su zainteresirane za zemlje iz okruženja i tradicionalna tržišta poput Njemačke, Italije ili Austrije. Male tvrtke stoga treba više potaknuti i ohrabriti za izlazak i na nova tržišta, kazala je Stipić Kobali.

Što se tiče korištenja usluga HGK i velike i male tvrtke najviše traže popis potencijalnih partnera i sudjelovanje u B2B razgovorima, a najmanje informacije o tenderima. Ono što je negativno, manjak je interesa malih tvrtki za edukacijama u segmentu vanjsko-trgovinskog poslovanja njih je tek devet posto iskazalo taj interes, napomenula je Stipić Kobali.

Hrvatske se srednje i male tvrtke teško odlučuju na iskorak, a nema niti dovoljno potencijalnih programa koje bi im smanjile rizik te ih ohrabrile za izlazak na nova tržišta, kazao je Domagoj Juričić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove istaknuvši kako je ovo kontinuirani napor Komore za pružanjem usluga svojim članicama.

Pomak prema tržištima Baltika, Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske povećanjem razmjene te ostvarivanje niza dobrih poslovnih razgovora, šansa je da se poveća konkurentnost na tom nama kulturno bliskom prostoru, kazao je Juričić te je najavio u ljeto ove godine i održavanje summita predsjednika komora zemalja V4 u Hrvatskoj.

Juričić je pozvao i druge tvrtke, koje imaju izvozni program da se jave u HGK radi pružanja pomoći u izvoznim nastojanjima.

“Umjereni smo optimisti i realno sagledavamo rast izvoza koji se bilježi, a također u stvaranju hrvatske gospodarske diplomacije Komora može pomoći edukacijom u stjecanju dodatnih komercijalnih vještina diplomata. Dobar je primjer rad komorskih predstavništva u Bruxellesu i Moskvi u kojoj hrvatske tvrtke dobivaju izravnu pomoć u pronalaženju poslova te sklapanju poslovnih ugovora”, kazao je Juričić te napomenuo kako HGK može učiniti i puno više te hrvatskoj Vladi biti snažniji partner.