Hrvatski proizvođači putem Spara izvezli proizvode vrijedne 68 mil. eura

Najveći porast izvoza bilježi se u Italiju

Helmut Fenzl, predsjednik Uprave Spar Hrvatska

U 2018. godini veliki, srednji i mali hrvatski proizvođači putem Spara izvezli su proizvode u vrijednosti od čak 68 milijuna eura, odnosno više od pola milijarde kuna, što je rast od 12 posto u odnosu na godinu ranije, i to u Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju, odnosno u zemlje u kojima posluje Spar Austrija. Najveći porast izvoza bilježi se u Italiju.

“Spar Hrvatska vjeruje u kvalitetu hrvatskih proizvoda, koju sve više prepoznaju i kupci u ostalim zemljama u kojima poslujemo. Želimo biti partner hrvatskim kompanijama, stoga ćemo im i dalje pružati svu potrebnu potporu u širenju ponude kroz mrežu Spar trgovina u Austriji, Italiji, Sloveniji i Mađarskoj”, naglasio je Helmut Fenzl, predsjednik Uprave Spar Hrvatska.

Svoje proizvode putem Spara uspješno izvoze Podravka, Kraš i Dukat koji su zabilježili rast prodaje u Sparovim trgovinama u Sloveniji. Veliki rast izvoza u istima bilježi i tvrtka Violeta koja je za 12 posto povećala izvoz pelena i toaletne kozmetike, dok ga je Zvijezda povećala za 14 posto. Osatina grupa iz Slavonije u Spar Sloveniju izvezla je 60 posto više voća i povrća nego u prošloj godini, dok su hrvatski proizvođači iz doline Neretve samo ove jeseni u Sparovu prodajnu mrežu u Sloveniji izvezli više od 600 tona mandarina.

Impresivan rast izvoza u Sparove trgovine u Austriji ostvarila je tvrtka Cromaris, s povećanjem od čak 88 posto. Izvoz tvrtke Gavrilović lani je bio veći za 11 posto, a najveći rast bilježi upravo u Austriji. Najveći rast izvoza u SPAR-ove trgovine u Mađarskoj ostvario je Ledo, čiji je izvoz iznosio više od 4.5 milijuna eura.

Dobrim rezultatima, zahvaljujući Sparu, može se pohvaliti i slatinska tvrtka Marinada koja bilježi za 77 posto veći izvoz mandarina, paprika i krastavaca, a zabilježen je i značajan porast izvoza suhomesnatih proizvoda dalmatinske tvrtke Pršut Voštane. Putem Spar robnih marki svoje su proizvode u Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju plasirali i tvrtka Trenton, proizvođač Spar Premium bakalara, tvrtka Zigante koja proizvodi Premium tartufate te Mlin Jertovec iz Zagorja koji proizvodi S-budget mlince. Tu je i Premium džem od smokve varaždinskog proizvođača Hermes te Vital čips od jabuke tvrtke Zdrava navika.