Hrvatski proizvodi jeftiniji u Sloveniji, BiH i Mađarskoj

Nemalo smo se iznenadili shvativši da je u gotovo svim susjednim zemljama košarica s namirnicama naših proizvođača jeftinija nego u Hrvatskoj, piše Večernji.hr.

Nova, povećana stopa PDV-a, stalni rast troškova života i novi udarac na plaće mnoge su hrvatske građane ponovno natjerali u šoping u inozemstvo, po osnovne namirnice. Dakako, najčešći gosti trgovačkih centara u susjednim nam zemljama ljudi su koji žive uz granicu, ali želja za uštedom potaknula je i one koji moraju prevaliti popriličan broj kilometara za kupnju jeftinijih namirnica.

BiH dvostruko povoljnija
Stoga smo istražili i usporedili cijene renomiranih hrvatskih proizvoda u našim i trgovinama u susjednim državama. Nemalo smo se iznenadili shvativši da je u gotovo svim susjednim zemljama košarica s namirnicama naših proizvođača jeftinija nego u Hrvatskoj!

Još povoljnije proći će oni kojima brendovi nisu bitni. Naime, kupnja robnih marki u inozemstvu višestruko se isplati, a od pet zemalja koje smo usporedili s Hrvatskom – Italija, Mađarska, Srbija, Bosna i Hercegovina te Slovenija – posljednje dvije uvjerljivo su najjeftinije. I to kad su u pitanju poznati prehrambeni brendovi, a posebno ako kupujete trgovačke marke.

Kupuju li se u nekim od dućana u BiH proizvodi nepoznatih proizvođača, uštedjeti se može i više od 50 posto računa koji biste platili u nekom našem supermarketu. Posebno jeftinim pokazalo se mlijeko, koje u tamošnjim trgovinama stoji manje od tri kune za litru. Povoljnija od Hrvatske je i Slovenija. – Iako su cijene porasle i u Sloveniji te nisu više toliko jeftini kao prije desetak godina, ipak idem tamo po špeceraj.

Čak i kad uračunam troškove puta, prođem jeftinije – ističe Zagrepčanka Sandra Kovač. Njezino mišljenje dijele i brojne obitelji iz Belog Manastira koje redovito hodočaste preko granice u Mađarsku, koja je cjenovno najsličnija Hrvatskoj. Brođani vrlo često potegnu preko Save.

– Radije kupimo dvostruko više namirnica u BiH nego da smo gladni u Hrvatskoj – ističe glava obitelji Petrović iz malog sela pokraj Slavonskog Broda. Tradicionalni šoping u Italiji, u koju su Hrvati godinama hrlili, posljednjih je godina splasnuo, ali neki domaći proizvodi čak su i u toj zemlji povoljniji, primjerice, Podravkine juhe.

Trgovačke marke povoljne
Zaključak istraživanja kristalno je jasan: osim što su hrvatski proizvodi jeftiniji u stranim zemljama, puno je povoljnije (u slučaju BiH i dvostruko) kupovati trgovačke marke koje jamče kvalitetu i, dakako, puno nižu cijenu.

Primjer u Sloveniji – Dukatovo mlijeko s 0,9 posto mliječne masti stoji nešto manje od sedam kuna, dok isto mlijeko Pomurskih mlekarni stoji 3,60. To nas tjera na zaključak da je slogan “Kupujmo hrvatsko” prijevara jer sugerira da se kupuje skuplje. (Večernji.hr)