Hrvatski trgovci imaju vodeću poziciju u 6 područja maloprodaje

konzum-trgovina-kupci-ftdU šest područja maloprodaje, od ukupno njih osam, hrvatski trgovci imaju vodeću poziciju, stoji u izvješću tvrtke RegioPlan consulting, specijalizirane za lokacijska pitanja i analizu tržišta u Europi.

Konzum tako predvodi područje prehrane, u segmentu ‘do it yourself’ i dalje je prvi Pevec, lider u potrošačkoj elektronici je Konikom, prvi u sportskom segmentu je Turbo Sport, segment obuće predvodi Planet obuća, a odjeće Lantea.

Strani trgovci na prva mjesta izbili su samo u segmentu drogerija (dm) i namještaja (Lesnina).

Razlozi dominacije domaćih poduzeća te jake pozicije poduzeća iz zemalja bivše Jugoslavije na hrvatskom tržištu su različiti, navode iz RegioPlana.

“Činjenica da Hrvatska još uvijek nije članica Europske Unije sprečava mnoga poduzeća da uđu na hrvatsko tržište. Osim toga neki internacionalni trgovci gledaju na Hrvatsku kao na malu zemlju s malim brojem velikih gradova, a time i, kvantitativno gledajući, zemlju s manje potencijala u odnosu na druge zemlje regije. Pristupom Hrvatske Europskoj Uniji, stvorila bi se mogućnost dolaska stranim investitorima jer će time biti uklonjene mnoge birokratske carinske barijere. Također se pristupanje Uniji smatra jednom vrstom garancije za stabilnost pojedine zemlje”, naglašava Hanna Bomba-Willhelmi, direktorica poduzeća RegioPlan Consulting GmbH.

Uslijed predstojećeg ulaska Hrvatske u EU može se stoga očekivati novi val ulazaka međunarodnih imena na hrvatsko tržište.

Modnoj industriji će ponajviše biti atraktivno ekspandirati otvaranjem vlastitih trgovina, dok bi u drugim segmentima mogla biti zanimljivija mogućnost preuzimanja postojećih domaćih imena, navode iz RegioPlana. (Lider)