Hrvatska vina i prehrambeni proizvodi predstavljeni na “Kineskom međunarodnom sajmu proizvoda svakodnevne potrošnje”

Od 8. od 11. lipnja u gradu Ningbou na jugoistoku Kine održan je Kineski međunarodni sajam proizvoda svakodnevne potrošnje (China International Daily Consumption Products Exhibition – CICGF) na kojem su ove godine svoje proizvode predstavile i hrvatske tvrtke, a značajan su uspjeh ostvarili hrvatski vinari dogovorivši prve isporuke vina za Kinu, priopćeno je iz Hrvatske gospodarske komore koja je organizirala nastup hrvatskih vinara.

Goran Dumančić, vlasnik Erdutskih vinograda, koji je i osobno bio nazočan na sajmu, zahvalio je na uspješnoj prezentaciji hrvatskih vinara: “Ovo je dalek put, Kina je zahtjevno tržište, ali upornost nam se isplatila. Zahvaljujući trudu i zalaganju HGK, hrvatski vinari imali su odličnu priliku stupiti u kontakt s poslovnim ljudima iz regije i ljudima iz rukovodstva državnih struktura. Očekujemo da će se suradnja i dalje razvijati te pozivamo i ostale hrvatske tvrtke da nastupe na kineskom tržištu.”

Četvrti po veličini sajam uvoza i izvoza koji se tradicionalno u lipnju održava u organizaciji Ministarstva trgovine NR Kine i lokalne Vlade pokrajine Zhejiang u gradu Ningbou, jednoj od najvećih luka u Kini, i ove je godine privukao brojne izlagače i posjetitelje iz cijeloga svijeta.

Tijekom ovogodišnjeg sajma u zasebnom paviljonu organiziran je izložbeni prostor namijenjen isključivo predstavljanju zemalja istočne i srednje Europe pod nazivom “Central and Eastern European Countries’ Products Expo 2014” radi lakšeg povezivanja s kineskim tvrtkama te poboljšanja dosadašnje suradnje s tržištima spomenute regije i smanjenja razlika u omjeru  trgovinske razmjene s Kinom.

Na ovogodišnjem je sajmu veliko zanimanje pokazano za hrvatske prehrambene proizvode te vina. Predstavljene su sorte slavonskih, istarskih i dalmatinskih vinarija, a prisutni su hrvatski vinari, uz sudjelovanje na sajmu, posjetili i Ningbo bescarinsku zonu te održali sastanak s članovima uprave zone.

Tom prigodom obilježena je druga obljetnica poslovanja Hrvatskog paviljona, tvrtke koja promovira i prodaje hrvatske proizvode u Ningbo bescarinskoj zoni.

Narodna Republika Kina ima značajan interes za gospodarsku suradnju sa srednjom i istočnom Europom te je pokrenula niz inicijativa kako bi poboljšala dosadašnju suradnju sa zemljama iz navedene regije.

Tako je uz održavanje ovogodišnjeg sajma organizirala i održavanje Konferencije o promicanju trgovine između NR Kine i zemalja srednje i istočne Europe na razini ministara gospodarstava spomenutih europskih zemalja te Investicijski forum na kojem su zemlje sudionice imale priliku predstaviti svoje investicijske projekte i mogućnosti suradnje.

Održana je i poslovna konferencija na razini komora srednje i istočne Europe – “2014 China (Ningbo) – CEEC Business Conference of Chambers of Commerce”, na kojoj je sudjelovala i Hrvatska gospodarska komora koja je tom prilikom potpisala Sporazum o suradnji komora 16 zemalja srednje i istočne Europe s Kineskim vijećem za promicanje trgovine grada Ningboa (China Council for Promotion of International trade CCPIT Ningbo Sub-council), navodi se u priopćenju HGK.