Rast naknade na usluge pokretnih komunikacija dugoročno bi rezultirao ozbiljnim padom investicijskog potencijala u telekom industriji, dok bi uvođenje novih trošarina na gorivo imalo nesagledive posljedice za gospodarstvo i građanstvo, poručili su u današnjem priopćenju iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

HUP apelira na Vladu da se pri kreiranju daljnjih mjera za uravnoteženje proračuna i smanjenje proračunskog deficita snažnije usmjeri na rashodovnu stranu i smanjivanje troškova države. U uvjetima ionako prevelike opterećenosti gospodarstva poreznim i neporeznim davanjima te općenito vrlo visokih troškova poslovanja kao i niske kupovne moći građana najava uvođenja novih trošarina za goriva i telekomunikacijske usluge izaziva ozbiljnu zabrinutost, upozoravaju iz HUP-a.

Uvođenje trošarina na gorivo izravno će utjecati na novo povećanje troškova poslovanja kao i na daljnje urušavanje standarda građana što će imati izravne negativne posljedice na ukupna gospodarska kretanja. Dodatno, najava rasta naknada na telekomunikacijske usluge još je jedan primjer izrazite nesigurnosti i nepredvidljivosti hrvatskog tržišta te nepovoljnih uvjeta za investicije i poslovanje.

Naime, u slučaju ponovnog razmatranja uvođenja posebne naknade na usluge telekom operatera u pitanje neće doći samo nastavak planiranih investicija definiranih Strategijom razvoja širokopojasnog pristupa u RH u razdoblju od 2012. do 2015. godine te dostizanje ciljeva Digitalne agende za Europu koja obvezuje RH kao članicu EU, već će u pitanje doći opstojnost brojnih tvrtki iz ICT sektora koje su već sada izravno uključene u provođenje aktivnosti definiranih Strategijom i Digitalnom agendom i to kroz model razvoja elektroničkih, tehničkih pretpostavki i poslovnih rješenja za realizaciju projekata financiranih od strane telekoma u Republici Hrvatskoj. Ne treba posebno istaknuti da je konkurentna ICT infrastruktura preduvjet konkurentnosti i rasta gospodarstva.

“Izrazita nesigurnost i nepredvidljivost uvjeta poslovanja te promjena uvjeta doslovce od danas do sutra jedne su od glavnih prepreka za nova ulaganja i privlačenje investitora. Poslodavce se proziva da ne investiraju, a osnova za svako ulaganje je stabilnost okruženja koje u Hrvatskoj nema. Nedavno je opet povećan zdravstveni doprinos za 2%, sada se najavljuju nove trošarine na gorivo i telekomunikacijske usluge. Govorimo o milijunskim investicijama koje su u tijeku. Kakvu točno poruku šaljemo poduzetnicima i potencijalnim investitorima? Ponavlja se priča s tvrtkama koje su u industrijskoj strategiji prepoznate kao pokretači rasta, poput farmaceutske industrije kojima s kontinuirano nameću novi troškovi, odnosno, smanjenje cijena usluga, a istovremeno očekuje rast, investicije i dodatna zapošljavanja. Fiskalna konsolidacija, gospodarski oporavak, investicije i rast zaposlenosti te poboljšanje kvalitete života hrvatskih građana moguće je samo uz odlučnu i sveobuhvatnu provedbu reformi. U reforme svi zajedno moramo krenuti odmah, bez imalo oklijevanja jer je već izgubljeno previše vremena i posljedice su preteške”, poručio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

HUP kao socijalni partner smatra nužnim pozvati Vladu RH i nadležna državna tijela da u cilju stvaranja konkurentnijeg gospodarstva i društva zauzme aktivnu ulogu u stvaranju poduzetničke klime te odustane od dodatnih naknada koje će zasigurno onemogućiti aktivno sudjelovanje ključnih industrija u planiranim gospodarski značajnim projektima, navodi se u priopćenju.