svicarska-maloprodaja-midiRealna maloprodaja u kolovozu je pala za 1,9%, a rujanski PMI također je nagovijestio usporavanje švicarske ekonomije

Švicarski PMI (Purchasing Managers’ Indeks), koji služi kao pokazatelj ekonomskog stanja u proizvođačkom sektoru, u rujnu je prvi puta u posljednje dvije godine pokazao nepovoljne podatke te tako potvrdio naznake o usporavanju švicarske ekonomije, piše Reuters.

Podaci objavljeni u ponedjeljak pokazuju pad ispod granice od 50 bodova koja dijeli rast od kontrakcije, odnosno sezonski prilagođen PMI u rujnu je iznosio 48,2 boda. U ponedjeljak su objavljeni i podaci koji pokazuju realan pad maloprodaje za 1,9% u prošlom mjesecu.

Švicarska je iz financijske krize izašla u relativno dobrom stanju, međutim, percepcija Švicarske kao sigurnog mjesta za ulaganje u nesigurnim tržišnim uvjetima snažno je utjecala na rast franka, što se odrazilo i na švicarski izvoz te usporavanje cjelokupnog gospodarstva.

Bez obzira na sve mjere poduzete od strane švicarske središnje banke, Joerg Zeuner, ekonomist VP Bank, smatra kako Švicarska ne može izbjeći globalno usporavanje rasta, te naglašava kako mnogo toga ovisi o krizi eurozone koja uznemiruje investitore, potrošače i kompanije. (Bankamagazin)