Od svih dioničara koji se protive odluci Konzum će, uz pravičnu naknadu, otkupiti dionice, navodi se u obavijesti sa skupštine koju je Konzum objavio putem Zagrebačke burze

Glavna skupština Konzuma odlučila je u utorak da se dionice tog trgovačkog lanca povuku s uvrštenja na uređenom tržištu Zagrebačke burze.

Društvo neopozivo izjavljuje da se obvezuje svim dioničarima koji glasaju protiv te odluke otkupiti njihove dionice uz pravičnu naknadu, navodi se u obavijesti sa skupštine koju je Konzum objavio putem Zagrebačke burze.

Pod pravičnom naknadom smatra se prosječna cijena dionica ostvarena na Zagrebačkoj burzi, izračunata kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na Burzi u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu.

Ukoliko iznos pravične naknade izračunat na zakonski propisan način bude manji od 148 kuna, Konzum se obvezuje isplatiti dioničarima 148 kuna po svakoj dionici, dakle cijenu koja je vrijedila u javnoj ponudi Agrokora, navodi se u obavijesti sa skupštine.

Koncern Agrokor većinski je vlasnik Konzuma u kojem, po posljednjim podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, ima 81,49 posto dionica, dok Jamnica, tvrtka iz sastava Agrokora, ima 11,10 posto dionica.

Konzum je prošle godine ostvario 204,68 milijuna kuna dobiti, a skupština je danas odlučila da se veći dio te dobiti u iznosu od 136,57 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit, dok će se 68,1 milijun kuna izdvojiti za dividendu.

Glavna skupština prihvatila je i da se dopuni predmet poslovanja tog trgovačkog lanca o to djelatnostima pružanje univerzalnih poštanskih usluga u unutarnjem i međunarodnom prometu, pružanje ostalih poštanskih te kurirske usluge.

Skupština je opozvala tri člana Nadzornog odbora – Antu Todorića, Josipa Zahera i Anu Jerković, a za nove su članove tog tijela izabrani Ivan Crnjac, Ivica Sertić i Mate Štetić. (Banka.hr / Hina)