I slovenski sindikati protiv prodaje Mercatora

mercator-dunajska-ljubljana-midiSindikati žele da se preko državnih fondova u vlasničku strukturu trgovačkog lanca jače uključi država

Slovenski sindikati u četvrtak su ponovo izrazili protivljenje prodaji trgovačkog lanca Mercator, te zatražili da se preko državnih fondova u njegovu vlasničku strukturu jače uključi država.

“Država bi morala osigurati veću moć upravljanja u Mercatoru”, rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani Dušan Semolič, predsjednik najveće sindikalne središnjice.

Semolič je dodao da je Mercator za Sloveniju važan s obzirom na velik broj radnih mjesta koja ovise o tom sustavu te da bi njegova prodaja hrvatskom koncernu Agrokor s kojim se već duže vremena vode pregovori ne bi bila dobra u vrijeme kad Slovenija nema operativnu vladu.

“Kupcima i prodavačima Mercatora žuri se jer žele iskoristiti vrijeme kad vlade praktički nemamo i kad za taj posao nitko ne mora preuzeti odgovornost”, rekao je Semolič dodavši da uvjeti koje vlasnicima nudi Agrokor nisu dobri za zaposlene i da Mercator ne bi smio u potpunosti kontrolirati interes kapitala.

Predsjednik slovenskog granskog sindikata zaposlenih u trgovini Srečko Čater rekao je da je razgovarao s potencijalnim predsjednikom nove slovenske vlade Zoranom Jankovićem koji se slaže “da je potrebno zaštititi domaće trgovačke lance”, ali da je sa sindikalistima u vezi s pregovorima s Agrokorom odbio razgovarati Božo Jašovič, predsjednik Nove Ljubljanske banke (NLB) koja zajedno s ostalim vlasnicima 52 posto Mercatorovih dionica nastavlja pregovore s Agrokorom.

Slovenski sindikalisti izrazili su razumijevanje glede suzdržanosti koju u vezi s postupkom pregovora s Agrokorom ima uprava Mercatora, te protivljenje stajalištu koje u pregovorima s Agrokorom zastupaju vlasnici dionica, jer smatraju da interesi zaposlenih neće biti dovoljno zaštićeni.

Sindikati su za idući utorak najavili prosvjed pred sjedištem vlade u Ljubljani te zaprijetili da će njihovo članstvo u slučaju prodaje Mercatora bojkotirati usluge Nove Ljubljanske banke (NLB) koja prodajom svojih dionica navodno želi zaštititi samo svoje “kratkoročne interese”.

Slovenski mediji u četvrtak navode da se prodaji Mercatora Agrokoru protivi i vladina agencija za upravljanje državnom imovinom (AUKN), koja razmišlja o rješenju prema kojemu bi država, koja sada utjecaj u Mercatoru ima samo preko banaka u državnom vlasništvu, u vlasničku strukturu ušla i preko državnih fondova kako bi mogla preuzeti četvrtinu dionica najvećeg trgovačkog lanca i jednog od najvećih poslodavaca u Sloveniji. (H)