teran-vino-istra-midiU Istri je ponovno aktualan problem slovenske jednostrane zaštite terana. Povod je zabrana isticanja imena teran i za proizvođače u Italiji.

Istarski su vinari razočarani što se u posljednje dvije godine, od kada je s europskih polica povučen istarski teran, nije učinilo gotovo ništa da se Europskoj komisiji dokaže da se imenom sorte ne može zaštititi geografsko podrijetlo.

Vinari su očekivali da će naše ministarstvo podnijeti tužbu na slovensku zaštitu, no to se nije dogodilo.

Slovenija od 2006. koristi ime teran za proizvodnju vina od sorte refošk, iako se u hrvatskom dijelu Istre, ali i na tršćanskome Krasu uzgaja grožđe sorte teran.

Prema riječima Marijana Bubala, propisi Europske unije nalažu da se sorta ne može zaštiti, pa tako se ne može, primjerice, zaštiti vino chardonnay.

Europska komisija očito je površno odradila zaštitu jer je teran i tada bio na popisu europskih sorti grožđa. Vinari su očekivali da će naše ministarstvo podnijeti tužbu na slovensku zaštitu, no to se nije dogodilo.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je kako su dali kompromisni prijedlog da se stavi prefiks Hrvatska Istra i da očekuju od Europske komisije da u vrlo kratkom roku uvaži argumentaciju.

No, na povoljan ishod hrvatski vinari ne mogu još dugo čekati. Ime teran ne može se istaknuti na etiketama već od berbe 2013. Padaju u vodu i zaštita terana oznakom IQ istarska kvaliteta te kategorija terana na Vinistri, jednoj od najvećih vinarskih priredbi od nas. Bit će doista sramotno dopustimo li brisanje hrvatske vinarske povijesti u kojoj, kad je o Istri riječ, već stoljećima piše teran. (vijesti.hrt.hr)