IBM Study – Ravnanje lancem opskrbe koje aktiviraju korisnici

1 IBM Global CSCO StudyIBM Hrvatska je u Zagrebu organizirao drugi skup voditelja nabave, članova Hrvatske udruge nabavne djelatnosti (HUND). Kao član HUND-a, IBM je u sklopu događanja predstavio rezultate svog globalnog istraživanja – IBM Global CSCO Study – pod naslovom “Ravnanje lancem opskrbe koje aktiviraju korisnici”.

Na predstavljanju rezultata globalnog istraživanja sudjelovali su stručnjaci za nabavu vodećih hrvatskih tvrtki, okupljeni na inicijativu Mirele Senice, izvršne direktorice za nabavu, zadužene za regiju Srednje i Istočne Europe u IBM-u.

Globalno istraživanje u sklopu kojeg je anketirano 4.183 direktora nabave – CSCO-a (Chief Supply Chain Officers) iz više od 20 industrija pokazalo je da su direktori nabave dosta usmjereni na optimizaciju lanaca opskrbe jer žele proizvode i usluge tvrtki u kojima rade što bolje i što prije dostaviti na tržišta.

Novi izazov u tome je sve veća informiranost sve zahtjevnijih digitaliziranih korisnika. Uz to, direktori nabave i dalje se bave “mehanikom” planiranja nabave i proizvodnje, logistikom i odnosima s korisnicima.

U mnogim slučajevima, njihova odgovornost su potraživanja i raspolaganje gotovinom. Često upravljaju sa stotinama pa i tisućama zaposlenika te brojnim partnerima u ekosustavima lanaca opskrbe kojima se koriste.
Odgovorni su za kontrolu troškova, povećanje učinkovitosti i produktivnosti. Istodobno, moraju se brinuti i o zadovoljstvu korisnika, povećavajući to zadovoljstvo gotovo savršenim izvršavanjem narudžbi.

I sve to moraju raditi u poslovnom okružju koje se sve brže i dramatičnije mijenja. Kad se sve to uzme u obzir, jasno je da direktori nabave moraju surađivati sa sve širom mrežom dobavljača, logističara, proizvođača i ostalih poslovnih partnera.

2 IBM Global CSCO StudyMoraju se koristiti analitičkim uvidima na gotovo svakoj razini odlučivanja i razvijati lance opskrbe koji se aktiviraju potrebama korisnika.

Nakon prezentacije održan je okrugli stol kojeg je moderirala Mirela Senica. Naglasak je bio na uočavanju problema koji se pojavljuju u nabavi u hrvatskim tvrtkama i njihovim mogućim rješenjima.

Predstavnici četiri tvrtke – Heineken, Emerson, Rimac i Saponia – govorili su o svojim iskustvima i izazovima s kojima se suočavaju, kako na lokalnom tako i na međunarodnim tržištima.

Razmijenili su mišljenja i o percepciji nabave u vlastitim kompanijama te naglasili ono što se još može poboljšati. Raspravljalo se i o unaprjeđenju odnosa s upravom, dobavljačima i najvažnijim internim klijentima. Na kraju okruglog stola predstavnici tvrtki govorili su o svojim planovima koje će ostvariti do kraja ove godine te o načinima kojima žele postići bolju komunikaciju s korisnicima.

Drugi dio događaja sastojao se od niza radionica o “mekim” vještinama  – vještinama kao što su identifikacija različitih tipova osobnosti, vještinama formiranja uspješnih timova i o vještinama uspješnog vođenja projekte s članovima tima različitih osobnosti. Održana je i radionica o poslovnim odnosima.

Rezultati IBM-ovog globalnog istraživanje dostupno je na linku.