Vinarija Iločki podrumi, koja posluje u sastavu Agrokora, osvojila je srebrnu medalju za Traminac Premium 2011 na jednom od najprestižnijih svjetskih ocjenjivanja – Decanter u Londonu, izvijestili su iz vinarije.

Pritom navode kako je ova nagrada uslijedila nakon što su Iločki podrumi nagrađeni s dvije zlatne i srebrne medalje u Parizu te po dva srebra i bronce na International Wine Challengeu.

Još je ovo jedno u nizu svjetskih priznanja podrumu čiju su kvalitetu prepoznali još u 18. stoljeću, kada su prvi u svijetu punili vino na chateu način. Iako je povijest vinogradarstva u Iloku duga gotovo 2000 godina, punjenje na samom posjedu označio je prekretnicu u proizvodnji vina kakvu je svijet do tada poznavao.

Pakiranjem vina željeli su zaštititi svoju reputaciju od trgovaca koji su kupovali grožđe i proizvodili vina loše kvalitete i s manje skrupula. Buteljiranje na samom posjedu bio je povijesni trenutak koji su slijedili mnogi.

U Burgundiji su ga nazvali domain a drugdje buteljiranje na samom posjedu. Tako je ostalo do dana današnjeg. Ako iločki podrumi nisu na butelji onda vino nije tamo proizvedeno.

Posebnost priznanja za Traminac u Londonu još je veća zbog činjenice da je upravo Traminac Iločkih podruma vino koje se služilo na krunidbi kraljice Elizabete II. i da se nalazi u arhivi engleskog kraljevskog dvora.

Grožđe za Traminac Premium raste na posebnim položajima, a bere se ručno kako bi se selektiralo samo najbolje. Vino je zlatno žute boje, izraženih sortnih aroma s mirisom ruže i mednih nota. U okusu je puno i bogato, a poslužuje se uz jela od bijelog mesa i lagane deserte, ističe se u priopćenju Iločkih podruma.