Zlatko Bazianec, Deloitte

Rast prihoda srednjoeuropskih tehnoloških tvrtki i dalje se ubrzava, pri čemu je, prema Deloitteovom izvješću 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u 2018. godini prosječna stopa rasta u razdoblju koje obuhvaća 2014. do uključivo 2017. godinu dostignula novi rekord od 1.290 posto.

Ovo je već treća godina zaredom u kojoj je zabilježen rast iznad rekordnih 1.000 posto, čime je ne samo otklonjena svaka sumnja u izvanredne rezultate prethodnih godina nego se u prvi plan ističe održivost trenutnog procvata tehnološkog sektora u Srednjoj Europi.

Ovogodišnji poredak je malo drugačiji od prethodnih godina (2016. i 2017.) u kojima su se u prvih pet na listi u pravilu plasirale nove tvrtke. Ove godine su dvije tvrtke iz prethodne godine zadržale plasman u prvih pet drugu godinu za redom. To su dvije češke tvrtke, gdje je na prvom mjestu tvrtka specijalizirana za 3D printanje, Prusa Research (prošle godine treća) i na drugom mjestu tvrtka za on-line rezervacije letova Kiwi.com, prošlogodišnji pobjednik natječaja.

“Najzanimljivije za ove dvije tvrtke ogromno je ubrzanje četverogodišnjih stopa rasta koje su imale unutar ove dvije godine. Kiwi.com je od prošlogodišnjeg natječaja rastao sa 7.165 posto na nevjerojatnih 14.337 posto, dok je skok od 6.910 posto do izvanrednih 17.118 posto koje je ostvarila Prusa doista čudesan”, rekao je Zlatko Bazianec, partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja i rukovoditelj hrvatskog ureda, te dodao kako gledajući ove visoke stope rasta, rast koji je postigla treće plasirana hrvatska tvrtka Q Software od 3.894 posto – izgleda običan, ali to nikako nije i pokazuje izvanredan uspjeh naše tvrtke na ovogodišnjem natječaju.

Isto vrijedi i za četvrto mjesto koje je postigla tvrtka Slido iz Slovačke, interaktivna platforma za sastanke i događanja (2.971 posto), te peto mjesto Pilulke, maloprodajna ljekarna iz Češke sa rastom od 1.681 posto.

Osam hrvatskih tvrtki
Iz Hrvatske se ove godine na natječaju plasiralo ukupno osam tvrtki, od kojih sedam tvrtki u kategoriji 50 najbrže rastućih i jedna u kategoriji Zvijezda u usponu.

• Hrvatska tvrtka Include pobjednik je u kategoriji Zvijezda u usponu sa rastom od 1.950 posto.
• U kategoriji 50 najbrže rastućih od hrvatskih tvrtki plasirali su se: Q Software na 3. mjestu sa rastom od 3.894 posto, Ars Futura na 10. mjestu (914%), Microblink d.o.o. na 14. mjestu (702%), Rimac Automobili d.o.o. na 36. mjestu (361%) , Infinum d.o.o. na 40. mjestu (315%), Telum d.o.o. na 41. mjestu (313%) te Profico na 47. mjestu sa 272% rasta.

Pobjednik kategorije Zvijezda u usponu, hrvatska tvrtka Include, bavi se proizvodnjom solarnih klupa i prva je tvrtka iz Hrvatske koja je ikada pobijedila u ovoj kategoriji.

U glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih tvrtki, Q Software sa svojim plasmanom na 3. mjestu, Ars Futura na 10. mjestu, te Microblink na 14. mjestu ostvarili su izvrstan plasman kao debitanti u kategoriji. Tvrtka Q Software koja je prošle godine bila plasirana na 2. mjestu u kategoriji Zvijezda u usponu ovogodišnjim osvojenim trećim mjestom izjednačila je najbolji rezultat hrvatskih tvrtki u glavnoj kategoriji s tvrtkom CROZ koja je također ostvarila 3. mjesto još davne 2008. godine. Sve navedene tvrtke osnovane su 2013. i tek su ove godine ostvarile mogućnost sudjelovanja u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih.

“Iz prethodno opisanih postignutih rezultata, možemo zaključiti kako su novo plasirane hrvatske tvrtke kao debitanti na listama 50 najbrže rastućih tvrtki zauzele visoka mjesta, dok su ostale hrvatske tvrtke koje su već i prethodnih godina bile plasirane zauzele niže pozicije na listi”, navodi Zlatko Bazianec.

Hrvatskoj tvrtki Profico na 47. mjestu ovo je drugi plasman na listi 50 najbrže rastućih, tvrtkama Rimac Automobili i Telum je treći uzastopni plasman, dok za Infinum možemo reći da su već legende natječaja sa svojim petim plasmanom u posljednjih 6 godina.

Zemlje
Na ovogodišnjoj se ljestvici pedeset najbrže rastućih tvrtki nalaze tvrtke iz deset zemalja Srednje Europe, i to sljedećim redoslijedom od najveće prema najmanjoj brojčanoj zastupljenosti: 18 iz Poljske, 8 iz Litve, 7 iz Hrvatske i Češke, 3 iz Slovačke, po dvije iz Mađarske i Latvije te po jedna iz Bosne i Hercegovine, Estonije i Rumunjske.

Posebne kategorije
Tvrtke stare tri godine ne zadovoljavaju kriterije za uvrštenje u ljestvicu pedeset najbrže rastućih i njima je namijenjena kategorija Zvijezda u usponu. Nagrada “Zvijezda u usponu” dodjeljuje se onim tvrtkama koje su “premlade” da bi bile uvrštene u izvješće o pedeset najbrže rastućih tvrtki po prihodima, ali koje će se vjerojatno u idućim godinama naći u glavnoj kategoriji među 50 najbrže rastućih.

Ovogodišnja Zvijezda u usponu je hrvatski Include, proizvođač pametnog namještaja, tj. solarnih klupa koja je u promatranom razdoblju ostvarila stopu rasta od 1.950 posto. Na drugom mjestu je itrinity, slovački SEO specialist, koji je zabilježio rast od 1.555 posto, a treća je češka 3D hardware tvrtka 3Dsimo s prihodima koji su rasli po stopi od 1.461 posto.

U skupini Pet najvećih su brzo rastuće velike tvrtke, koji se zbog svoje veličine povećanjem prihoda ne mogu mjeriti s manjim tvrtkama uvrštenima u pedeset najbrže rastućih. Ovogodišnji pobjednik skupine je, drugu godinu za redom, češki ZOOT, tvrtka za maloprodaju modne odjeće i obuće putem interneta i fizičkih trgovina, koja kroz promatrano razdoblje bilježi rast prihoda od 513 posto. Sa stopom rasta prihoda od 415 posto slijedi ju poljska tvrtka za marketing i retargeting poslovanja RTB House, a na trećem mjestu je latvijska tvrtka Booking Group za on-line Rent-A-Car sa 271 postotnim rastom prihoda.

Treći dobitnik godišnje Nagrade za najdisruptivniju inovaciju (eng. MDI – Most Disruptive Innovation) je litvanski Brolis Semiconductors visoko inovativna tvrtka koja koristi naprednu infracrvenu fotonsku tehnologiju za razvijanje nove vrste senzora koji mogu obraditi kritična očitanja krvi bez probijanja kože.

Ove je godine pokrenuta Nagrada za društvenu inovaciju, namijenjena trgovačkim društvima koja svojim proizvodima ili uslugama pridonose djelotvornom ostvarenju barem jednog UN-ova cilja održivog razvoja za 2030. (SDG-ovi). Svjesni smo da ulagači sve više donose odluke ne samo na temelju dobiti već i budućih koristi za društvo i okoliš.

Dobitnik prve Nagrade za društvenu inovaciju je poljska tvrtka Saule Technologies, koja je razvila novu generaciju solarnih ploča, izrađenih od tanke, savitljive folije koju je moguće omotati oko zgrada.