Incoterms® 2010: Revidirana pravila za upotrebu u međunarodnoj trgovini

Nova pravila se prvenstveno odnose na promjene u sigurnosti tereta, kao i  povećanu upotrebu elektronske komunikacije u svakodnevnom poslovanju

Međunarodna trgovačka komora je 16. rujna objavila novo izdanje međunarodno prepoznatljivih trgovačkih termina Incoterms® 2010. Navedena pravila u širokoj su primjeni u međunarodnoj trgovačkoj praksi i postaju nezaobilazan faktor kod sklapanja ugovora o prodaji, gdje dogovor stranaka o korištenju određenih Incoterms® termina utječe na obveze prodavaoca i kupca, priopćili su danas iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Naziv Incoterms® predstavlja skraćenicu za međunarodne trgovačke termine (engl. “International commercial terms”), a navedena pravila prvi put su bila izrađena još 1936. godine od strane Međunarodne trgovačke komore (ICC) kako bi se pomoglo trgovcima u izbjegavanju mogućih zabluda prilikom utvrđivanja troškova, rizika te odgovornosti kupca i prodavaoca u postupku isporuke robe.

Nova revidirana Incoterms® 2010 pravila uključila su neke nove trendove u globalnoj trgovini od njihove zadnje revizije 2000. godine, što uključuje promjene u sigurnosti tereta, a što je za mnoge zemlje postalo ključno pitanje nakon 11. rujna 2001., kao i  povećanu upotrebu elektronske komunikacije u svakodnevnom poslovanju.

U odnosu na prošlo izdanje, broj Incoterms® 2010 pravila smanjen je s 13 na 11 te su uključena i dodatna dva pravila – DAT (Delivered at Terminal) i DAP (Delivered at Place).  Nova verzija također uključuje smjernice na početku svakog pravila kojima je cilj jasno usmjeriti korisnika na upotrebu ispravnog Incoterms® 2010 pravila.

U organizaciji ICC HRVATSKA u tijeku je izrada dvojezične englesko-hrvatske verzije publikacije Incoterms® 2010. koja će biti tiskana u studenom, navode iz HGK te ujedno najavljuju i seminar koji će se na temu revidiranih Incoterms® 2010 pravila održati u prosincu ove godine.

Incoterms® je zaštitni znak Međunarodne trgovinske komore, a upravo objavljena revidirana pravila stupaju na snagu 1. siječnja 2011. godine.