Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u prosincu prošle godine pala deveti mjesec zaredom, i to za 2,8 posto na godišnjoj razini, znatno više nego mjesec dana prije i više nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u prosincu pala za 2,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na prosinac prethodne godine potonula za 2,8 posto.

To je znatno veći pad nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u prosincu industrijska proizvodnja pala za 0,7 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene kretale su se od stagnacije do pada za 1,5 posto.

Pad u prosincu veći je nego u studenome, kada je industrija oslabila 0,8 posto.

“Negativan trend nastavljen je i u posljednjem mjesecu 2013., pa je industrijska proizvodnja zabilježila snažniji pad od naših i očekivanja konsenzusa analitičara”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Nakon rasta na samom početku 2013. godine, od travnja industrijska proizvodnja neprestano slabi, pa je lani ukupno pala za 2 posto u odnosu na 2012. godinu.

“S podacima za prosinac potvrđen je pad industrijske proizvodnje i petu godinu za redom. No, godišnji pad proizvodnje od 2 posto predstavlja usporavanje negativnih trendova, s obzirom da je pad u 2012. iznosio 5,5 posto”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria.

Promatrajući prema GIG-u, u prosincu je na godišnjoj razini najviše, 12,3 posto, potonula proizvodnja kapitalnih proizvoda. S padom od 8,7 posto slijedi proizvodnja intermedijarnih proizvoda, dok je proizvodnja energije oslabila 2 posto.

S druge strane, najviše je, 7,7 posto, porasla proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju ojačala 4,1 posto.

Pad proizvodnje ponajviše je posljedica nejake domaće i inozemne potražnje, kao i restrukturiranja domaće industrije.

“Očekivano smanjenje kupovne moći građana u 2014. te posljedično slaba domaća potražnja, restrukturiranje najvećih poduzeća, uz slabiju inozemnu potražnju, ograničavajući su čimbenici oporavka industrijske proizvodnje i u ovoj godini. Međutim, s obzirom da u 2014. očekujemo blagi pozitivan doprinos investicija i povlačenje barem dijela sredstava iz fondova EU, očekujemo da bi i industrijska proizvodnja u dijelu proizvodnje kapitalnih dobara mogla početi ostvarivati pozitivne godišnje stope rasta”, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria. (SEEbiz / Hina)