Inflacija u Hrvatskoj porasla na 1,8 posto

inflacija-ftdInflacija je u studenome porasla s listopadskih 1,3 na 1,8 posto, potaknuta ponajviše rastom cijena stanovanja i energenata, što je u skladu s očekivanjima i pokazuje da su inflatorni pritisci u Hrvatskoj i dalje nejaki.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u studenome u odnosu na listopad u prosjeku porasle za 0,4 posto.U odnosu na studeni prošle godine, cijene na malo porasle su za 1,8 posto. To je u gornjem dijelu očekivanog raspona. Šest analitičara, koje je anketirala Hina, procjenjivalo je da će inflacija u studenome iznositi između 1 i 1,8 posto, dok su u prosjeku očekivali porast potrošačkih cijena na 1,5 posto.

“Rast cijena od 0,4 posto na mjesečnoj razini malo je veći nego prošloga mjeseca, no na godišnjoj razini, kao i po tome što su najveći pritisci došli od rasta cijena energenata, podaci su u skladu s očekivanjima”, kaže Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci.Na porast potrošačkih cijena u studenome, u odnosu na listopad, najviše su utjecale cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, koje su više za 1,5 posto, dok su cijene prometa porasle za 1,1, a cijene odjeće i obuće za 0,3 posto. Cijene prehrane i bezalkoholnih pića, pokućstva, zdravstva i ugostiteljskih usluga više su u prosjeku za 0,1 posto.

Zbog pada potrošnje i rasta nezaposlenosti, što ne dozvoljava prelijevanje višeg PDV-a na krajnje kupce, inflatorni su pritisci u Hrvatskoj već dulje vrijeme slabi, a takvi će, očekuje se, ostati još neko vrijeme.Pojedine razvijene zemlje, među kojima i Japan, strahuju od deflacije, pa ima stručnjaka koji upozoravaju da bi i u Hrvatskoj mogao uslijediti pad potrošačkih cijena. No, Alen Kovač ne očekuje deflaciju. “U idućem razdoblju ne očekujem u Hrvatskoj značajnije inflatorne pritiske, ali ni deflacijske jer zemlje u tranziciji imaju nešto višu inflaciju nego razvijene zemlje. U nas je dobar dio inflacije uvezen sa svjetskih tržišta, posebice što se tiče cijene nafte, a s oporavkom svjetskog gospodarstva može se očekivati i postupan rast tih cijena”, zaključuje Alen Kovač. (H)

Prethodni članakZa sto kuna darovima kuća puna!
Sljedeći članakIndex: Mercator preuzima Getro