Godišnja inflacija u Njemačkoj blago je ojačala u lipnju dok su u Španjolskoj potrošačke cijene na godišnjoj razini ostale gotovo nepromijenjene, pokazale su danas procjene dvaju statističkih ureda.

U lipnju su potrošačke cijene u Njemačkoj porasle jedan posto u odnosu na isti mjesec lani, izračunali su u Destatisu. U svibnju godišnja je inflacija iznosila 0,9 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su u lipnju u Njemačkoj porasle 0,3 posto, nakon 0,1-postotnog pada u prethodnom mjesecu, procjenjuju u statističkom uredu.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji omogućuje usporedbe među europskim zemljama pokazuje također 1-postotni rast cijena u lipnju u odnosu na isti mjesec lani.

Na mjesečnoj razini HICP pokazuje rast cijena za 0,4 posto, izračunali su u Destatisu.

Procjene španjolskog statističkog ureda pokazuju pak da su potrošačke cijene u lipnju porasle neznatnih 0,1 posto u odnosu na isti mjesec lani. U svibnju uvećane su 0,2 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su u lipnju ostale nepromijenjene.

HICP pokazuje isti postotni rast cijena na godišnjoj razini u lipnju, za 0,1 posto, također nakon 0,2-postotnog povećanja u svibnju. Na mjesečnoj razini pokazuje pak pad cijena za 0,1 posto.

Najnovije procjene iz Njemačke i Španjolske signaliziraju dulje razdoblje blage monetarne politike u eurozoni. (Business.hr/Hina)