Inflacija u Njemačkoj najniža od 2009.

Posljednji pokazatelji inflacije u Njemačkoj potvrdili su bojazan od deflacije – EU harmonizirani indeks potrošačkih cijena u prosincu s 0,5 posto godišnje, pao je na 0,1 posto

Posljednji pokazatelji inflacije u Njemačkoj potvrdili su bojazan od mogućih deflacijskih pritisaka, pa je EU harmonizirani indeks potrošačkih cijena s 0,5 posto godišnje, koliko je iznosio u studenom, zabilježio pad na 0,1 posto u prosincu (ispod očekivanih 0,2 posto).

Kako pišu RBA analitičari, to je ujedno i najniža zabilježena godišnja stopa inflacije mjerena ovim indeksom u posljednjih pet godina (od listopada 2009. godine).

Na mjesečnoj razini inflacija u Njemačkoj je usporila s nula posto u studenom na ispod očekivanu razinu od 0,1 posto u prosincu.

S druge strane, ISM New York indeks (koji anketno ocjenjuje stanje u prerađivačkoj, građevinskoj i uslužnoj djelatnosti) porastao je sa 62,4 u studenom na 70,8 u prosincu, što je ujedno i najveća vrijednost kakva nije zabilježena od listopada 2010. godine.

Jučer su objavljeni i konačni podaci o PMI indeksu uslužnog sektora za Njemačku. Premda je vrijednost ovog indeksa korigirana sa 51,4 na 52,1 u prosincu, isti pokazatelj za eurozonu iskazao je pad sa 51,9 na 51,6.

Također, konačni podaci PMI uslužnog sektora u SAD-u niži su od prethodno objavljenih podataka za prosinac (53,3 vs 53,6), a mjesečni pad novih narudžbi u industriji za mjesec studeni ostvaren je na razini od -0,7 posto (više od očekivanih -0,5 posto). (Banka.hr)