Iskusni profesionalci kroz PWN-ov mentorski program razvijaju upravljačke vještine

Riječ je o mentorskom programu kojeg je pokrenula udruga PWN Zagreb u želji da iskoristi mentorstvo kao jedan od najmoćnijih alata u prijenosu znanja i razvoju upravljačkih vještina, od čega koristi imaju kako pojedinci, tako i kompanije te čitava društva

“Moć mentorstva” naziv je panel rasprave na kojoj su se sinoć mogla čuti iskustva uspješnih menadžera te istaknutih domaćih i inozemnih profesionalaca koji su ih mentorirali u posljednja dva mjeseca. Riječ je o mentorskom programu kojeg je pokrenula udruga PWN Zagreb u želji da iskoristi mentorstvo kao jedan od najmoćnijih alata u prijenosu znanja i razvoju upravljačkih vještina, od čega koristi imaju kako pojedinci, tako i kompanije te čitava društva.

Tijekom programa, koji se temelji na otvorenoj komunikaciji i prijateljskom odnosu, mentori usmjeravaju svoje učenike, pomažu im povećati samopouzdanje te se nositi s profesionalnim i osobnim izazovima, razvijati profesionalne vještine i umrežavati se.

Svoja iskustva mentoriranja na panelu su podijelili Andrew Dalgleish, britanski veleposlanik u Hrvatskoj, Seamus Hempenstall, irski državni službenik privremeno u Zagrebu, Tamara Mačašović, partnerica u PwC Croatia, Sanja Šagud, generalna direktorica u Atlantic grupi, Mladenka Majerić, direktorica udruge Crveni nosevi i Tatjana Batas, vlasnica konzultantske tvrtke Mozaik Business Consulting.

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish kazao je da je dosad sudjelovao u više mentorskih programa, bilo kao mentor ili kao učenik, te da su mu oni uvijek donosili brojne koristi. “Mentorski program prilika je da dobijete besplatne savjete za vlastiti razvoj i postavljate si izazove na koje se inače možda ne biste odvažili. Da bi bio uspješan, mentorski proces zahtijeva predanost, iskrenost i povjerenje i mentora i učenika, ali i spremnost na nova saznanja o sebi koja bi vas mogla iznenaditi. To je proces koji pomaže objema stranama da pronađu vlastiti put i nauče nešto novo”, istaknuo je.

Tatjana Batas slaže se da je program mentoriranja izvrsna prilika za osobni razvoj i mentora i polaznika. “Bit je ovog procesa da što više daješ, više i dobivaš. Ključ uspjeha su otvorenost prema novim idejama i želja za stjecanjem novih znanja i iskustava. To je odnos u kojem ne postoje fiksna pravila, a najveću će korist za sebe izvući onaj koji se pokazuje onakvim kakav jest, bez uljepšavanja i skrivanja slabosti, jer nije cilj dokazivati svoje snage već detektirati prostor za napredak i na njemu raditi uz pomoć mentora”, istaknula je.

Polaznici prvog kruga mentorskog programa članovi su udruge PWN koja se zalaže za promicanje balansa žena i muškaraca na rukovodećim pozicijama. Udruga okuplja žene i muškarce koji dijele istu viziju i rade na postizanju ravnomjerne zastupljenosti muškaraca i žena u poslovnom svijetu.

Kako najbolje iskoristiti znanja i vještine mentora u vlastitom razvoju ispričale su sudionice mentorskog programa Marijana Šarolić Robić, odvjetnica i predsjednica udruge PWN Zagreb, Nadja Schaps Horvat, direktorica i partnerica u FMG-u, Mirna Briški, pomoćnica direktora razvoja poslovanja u Belupo farmaciji i kozmetici i Željka Maras, vlasnica kulinarskog servisa Jedem doma.

Predsjednica udruge PWN Zagreb Marijana Šarolić Robić odlučila je ovoga puta zauzeti ulogu učenice, iako je ona ta koja kao dio odvjetničke prakse najčešće savjete dijeli drugima. “Koliko god iskustva imali, uvijek od drugoga možete nešto novo naučiti. Mentorski program daje vam alate da sagledate što ste do tada napravili u svom životu i izradite viziju kuda dalje želite ići, a mentor je netko tko vas kroz taj proces vodi. On radi u vašu korist, ali ne na način da vas tapša po ramenu, nego kritički sagledava vaše ideje i postupke te vas konstruktivno usmjerava k ostvarenju ciljeva. Osim izgraditi osoban i povjerljiv odnos, važno je i naučiti dobro slušati, što često zaboravljamo”, naglasila je.

Željka Maras nedavno je pokrenula vlastiti kulinarski servis, no najveći joj je izazov bio voditi financijski dio biznisa: “Prijavila sam se na mentorski program u želji da se uhvatim u koštac s financijama jer sam kao poduzetnica naprosto morala, a nisam znala kako. Jako sam zadovoljna što su me uparili upravo s vrhunskom stručnjakinjom koja mi je dala konstruktivan komentar na moju poslovnu viziju transferiranu u brojke te mogu reći da sam zaista iz naših sastanaka izvukla maksimum i ostvarila ono što sam željela.” Nakon uspješno provedene pilot faze, PWN-ov mentorski program u punom opsegu kreće na jesen kada će i drugi članovi PWN Zagreb moći iskoristiti vještine i iskustva iskusnih mentora u svome profesionalnom i osobnom razvoju.

Prethodni članakSedam razloga zašto implementirati e-Račune
Sljedeći članakNa kioscima najviše kupujemo tiskovine i bonove za mobitel