istravino-dajla-teran_1istravino-prosek_1Ocjenjivanje vina na ovogodišnjoj Vinistri donijelo je rezultate zlatnog sjaja vinima Istravina – Dajla Malvaziji 2007., Dajla Teranu 2009. te Istra Prošeku 2007.

Na međunarodnom natjecanju Svijet malvazija, koje se održava u sklopu Vinistre, Dajla Malvazija 2007. osvojila je zlatnu medalju.
S osvojenih 88,83 bodova u pripetavanju četiriju najboljih vina ove sorte, smjestila se na drugo mjesto rang liste u kategoriji zrelih malvazija.

Već drugu zaredom, Istra Prošek 2007. osvojio je zlatnu medalju na Vinistri što potvrđuje stalnost kvalitete ovog autohtonog hrvatskog desertnog vina, dok je  Dajla Teran 2009. zlatnu medalju u kategoriji zrelih terana osvojio pripetavanjem među najboljim vinima.

Vinistra je jedna od najuglednijih vinskih manifestacija u Hrvatskoj koja povezuje ljubitelje eno i gastro doživljaja s ciljem promocije istarskih vina.

Svijet malvazija održava se posljednje tri godine u sklopu Vinistre kako bi se predstavili novi trendovi u proizvodnji malvazija, promovirale posebnosti različitih sorti malvazija i nagradila najbolja vina.

Glavna enologinja Istravina, Ivanka Rosati, vrlo je zadovoljna ovogodišnjim nastupom na Vinistri i Svijetu Malvazija: “Duga i uspješna tradicija u proizvodnji desertnog vina Prošek donijela nam je ovo vrijedno priznanje već drugu godinu zaredom. Nagrađeni prošek proizvodi se od sorte malvazija s položaja Dajla što ga izdvaja od ostalih. Također smo posebno ponosni na kvalitetu koji su ocjenjivači prepoznali u limitiranoj seriji zrele malvazije berbe 2007. godine odležanu godinu dana u barrique bačvicama, a potom u boci. Ova malvazija punjena je u ograničenoj seriji i trenutno još nije dostupna na tržištu, a ograničena količina napravljena je kao putokaz enolozima Istravina u kojem smjeru će ići proizvodnja vina ove cijenjene sorte.”