U šestom izdanju Tetra Pakova indeksa mliječne industrije ističe se porast potražnje za trajnim aromatiziranim mlijekom, zbog užurbanih potrošača koji su osviješteni u vezi zdravlja i okusa

U najnovijem istraživanju tvrtke Tetra Pak, vodeće svjetske kompanije u proizvodnji rješenja za preradu i pakiranje prehrambenih proizvoda, predviđa se da će u razdoblju od 2012. do 2015. godine potrošnja aromatiziranog mlijeka u svijetu rasti više nego dvostruko brže od potrošnje običnog mlijeka.

Potrošači se sve više okreću ukusnom i hranjivom aromatiziranom mlijeku u praktičnoj ambalaži kao alternativi ostalim napitcima, čime se mljekarama otvaraju mogućnosti za poboljšanje profitabilnosti.

Predviđa se da će segment aromatiziranog mlijeka, drugog najraširenijeg tekućeg mliječnog proizvoda nakon običnog mlijeka, između 2012. i 2015. godine ostvariti kumulativnu godišnju stopu rasta (CAGR) od 4,1%, sa 17,0 milijardi litara na 19,2 milijarde litara.

Zemlje u razvoju potaknut će potražnju među sve većim brojem novih okusa i proizvoda usmjerenih na zdravlje. U istom se razdoblju očekuje rast prodaje običnog mlijeka od 1,7% (CAGR) – s 208,5 milijardi litara u 2012. na 219,5 milijardi litara u 2015.

Ukupna potražnja za tekućim mliječnim proizvodima trebala bi porasti za 2,4%, s 280,3 milijarde litara na 301,3 milijarde litara tijekom istog razdoblja, pokazuje istraživanje Tetra Paka.

Iako je tržište aromatiziranog mlijeka u Hrvatskoj u padu posljednjih nekoliko godina, što je u skladu sa tržišnom krizom, godišnja je potrošnja u 2012. iznosila 1,3 litre po stanovniku. To pokazuje potencijal rasta, sukladan globalnim trendovima na tom tržištu.

“Kako obično mlijeko sve više postaje roba, aromatizirano mlijeko mljekarama nudi mogućnost stvaranja vrijednosti ne samo za potrošače, već i za vlastitu dobit”, izjavio je Dennis Jönsson, predsjednik i generalni direktor tvrtke Tetra Pak. “Uz prave okuse, veličinu pakiranja i formulacije, aromatizirano mlijeko može zadovoljiti ogromni raspon zdravstvenih, nutritivnih i životnih potreba.”

Tetra Pak je prepoznao četiri pokretača rasta potrošnje aromatiziranog mlijeka. Na prvom je mjestu želja za zdravom hranom visoke nutritivne vrijednosti koja potrošače, naročito u zemljama u razvoju, potiče da se okrenu visoko hranjivim mliječnim proizvodima.

Drugi je pokretač urbanizacija, porast prosperiteta i tempo modernog života, čime je povećana potrošnja trajnog aromatiziranog mlijeka u praktičnim pakiranjima “u pokretu”.

Na trećem je mjestu želja potrošača da isprobaju novu hranu i napitke, a aromatizirano mlijeko dobro je pozicionirano da zadovolji tu potrebu. Na kraju, potrošači očekuju da im hrana i piće pruži “ugodno” iskustvo, kao način bijega od svakodnevne rutine u vrijeme gospodarske nesigurnosti.

“U teškim vremenima, kada žrtvuju puno toga, ljudi su spremni potrošiti malo više za mala zadovoljstva”, pojašnjava Libby Costin, direktorica marketinga globalnog portfelja.

Iako je potrošnja aromatiziranog mlijeka i dalje niska u usporedbi s drugim napitcima, kao što su gazirana bezalkoholna pića, pozitivne percepcije potrošača o zdravstvenim učincima mlijeka otvaraju mogućnosti za znatno povećanje potrošnje mlijeka s okusom, kažu u Tetra Paku.

Očekuje se da će stopa rasta potrošnje aromatiziranog mlijeka u razdoblju od 2012. do 2015. biti više nego trostruko veća u usporedbi s gaziranim pićima. U tom razdoblju predviđa se rast tržišta gaziranih pića za 1,3% (CAGR), dok bi tržište aromatiziranog mlijeka trebalo porasti za 4,1% (CAGR).

Iako ovaj proizvod zbog okusa tradicionalno vole djeca, Tetra Pak traži mogućnosti rasta među tinejdžerima i odraslima, kroz savršenu kombinaciju okusa i zdravlja.

“Potrošačima koji ne prihvaćaju kompromise u vezi okusa, zdravlja ili praktičnosti, aromatizirano mlijeko predstavlja sve popularniju alternativu ostalim napitcima”, kaže Jönsson.

Očekuje se da će potražnja za aromatiziranim mlijekom porasti na globalnoj razini, ali će glavni pokretači mljekarske industrije biti tržišta u nastajanju, naročito u Aziji i Latinskoj Americi, gdje bi rast trebao nadmašiti rezultate ostvarene u razvijenim zemljama Sjeverne Amerike i Europe.

Zemlje u razvoju predstavljaju sedam od deset najvećih tržišta aromatiziranog mlijeka, pokazalo je ovo istraživanje. Kina je najveće tržište na svijetu, a slijede Sjedinjene Države i Indija. Povećanje potražnje za aromatiziranim mlijekom između 2009. i 2012. uglavnom je bilo potaknuto rezultatima ostvarenima na četiri tržišta u nastajanju: Brazila, Kine, Indije i Indonezije.

Isti bi se trend trebao nastaviti i u razdoblju od 2012. do 2015. Zemlje u razvoju 2012. su činile 66% tržišta aromatiziranog mlijeka, a prognoze govore da će do 2015. godine taj postotak porasti na 69%.

Potrošači u Kini, Južnoj i Jugoistočnoj Aziji popiju više od polovice aromatiziranog mlijeka na svijetu. Zapravo, u samo šest azijskih država – Kini, Indiji, Indoneziji, Maleziji, Filipinima i Tajlandu – konzumira se 47% svjetske proizvodnje aromatiziranog mlijeka.

Kako navodi Tetra Pak, kartonska ambalaža postala je općeprihvaćeni format za aromatizirano mlijeko. Udio kartonske ambalaže u segmentu trajnih tekućih mliječnih proizvoda porastao je s 57% u 2009. na 62% u 2012. godine, a očekuje se da će do 2015. dosegnuti 64%. Istovremeno bi udio malih pakiranja trebao dosegnuti 81% potrošnje trajnog aromatiziranog mlijeka.

Šesti Tetra Pak indeks mliječne industrije dostupan je na stranici: www.tetrapak.com/dairyindex.