Istraživanje: U 2010. budžeti za e-oglašavanje 93% veći

Razlog velikog rasta budžeta internetskog oglašavanja su trenutačno skromni iznosi za oglašavanje, ali i brzorastuća popularnost interneta

Sljedeća godina donosi porast broja oglašivača u svim medijima – televiziji, tiskovinama, radiju, vanjskim površinama i internetu, a trend se može protumačiti kao rezultat konsolidacije poslovanja nakon prve godine globalne gospodarske krize, pokazuju rezultati istraživanja konzalting tvrtke Inspiracija provedenog u listopadu na uzorku od 347 ispitanika.

Najveći broj tvrtki oglašavat će se internetom, čak 91 posto, što je rast od 12 posto u odnosu na godinu ranije.

Pojednostavljeno, od deset tvrtki čak će 9 koristiti neki oblik internetskih medija za komunikaciju s tržištem.

Jedan od razloga za takav rast su velik broj besplatnih rješenja: specijaliziranih oglasnika, profila na društvenim mrežama, foruma, blogova, e-mailova, newslettera i sl.

Treba imati na umu da riječ “besplatno” podrazumijeva interne resurse tj. angažman zaposlenika. Drugi najkorišteniji medij biti će tiskovine u kojima će oglašavati 72% tvrtki. Slijede vanjske površine, radio i televizija.

Budžete za oglašavanje u idućoj će godini povećati 93% internetskih oglašivača. Razlog velikog rasta su trenutačno skromni iznosi za oglašavanje (znatno manji u odnosu na druge medije), ali i brzorastuća popularnost interneta – rast broja korisnika, interakcija i dvosmjerna komunikacija, laka segmentacija potrošača, lakše mjerenje rezultata kampanje, niže cijene oglašavanja, itd.

U tradicionalnim medijima najlojalniji su TV oglašivači. U tom će segmentu svoje budžete povećati 71% tvrtki. Slijede oglašivači u tiskovinama (63%), na vanjskim površinama (62%), te na radiju(61%).

Kada usporedimo ove rezultate s istraživanjem konzultanske kuće McKinsey&Company (“How companies marketing on-line”), možemo vidjeti slične trendove, što je dokaz da Hrvatska ide u korak sa svijetom gdje su se investicije u online oglašavanje u nekim zemljama jako približile tradicionalnim medijima.

Primjerice, u SAD-u uobičajeno najveći televizijski budžet u 2009. procjenjuje se na 66,9 milijardi dolara, a za Internet čak 25,7 milijardi dolara.

Društveni mediji su najbrže rastuće zajednice na svijetu
Najkorišteniji on-line format oglašavanja u 2010. bit će e-mail (newsletter) i koristit će ga 65% tvrtki iz istraživanja. Prošle ga je godine koristilo 56 posto tvrtki. Taj je vid direktnog marketinga gotovo besplatan (ako izostavimo troškove zaposlenika), a omogućuje ciljane i personalizirane poruke.

Najveći apsolutni porast korištenja komercijalnih formata oglašavanja u idućoj će godini zabilježiti banneri i plaćene ključne riječi koje broje sve više pristaša. U odnosu na konvencionalno oglašavanje i plaćanje za prikaz oglasa, oglašavanje putem ključnih riječi omogućuje plaćanje po kliku (posjetitelju).
Drugi najbrže rastući oglašivački format na Internetu u 2010. bit će profili na društvenim mrežama, Facebooku, MySpaceu, Twitteru koji su potpuno besplatni (uf, opet angažman zaposlenika, op.a.). Društveni mediji su najbrže rastuće zajednice na svijetu. Primjerice, Facebook u Hrvatskoj broji već preko 660 tisuća članova.

Četvrtina ispitanika želi razvijati e-trgovinu u 2010.
Web stranice posjeduje 70% tvrtki iz istraživanja, a više od trećine radit će na daljnjem razvoju u 2010. godini. Ovaj alat je postao standardni dio ‘komunikacijskog portfelja’ tvrtki, koji im omogućuje doseg do 1,9 milijuna internetskih korisnika u Hrvatskoj.

Evolucija elektronskih medija snažno utječe na ponašanje kupaca i sve veći broj ljudi koristi internet za informiranje umjesto knjiga, žutih stranica, tiskanih oglasnika i specijaliziranih časopisa. Čak 75 posto ispitanika smatra da će kupci koristiti internet za prikupljanje općenitih informacija o tvrtki, a 41% ispitanika smatra da će internet pomoći kupcu da donese odluku o kupnji proizvoda ili usluge.

Tvrtke traže načine kako ostvariti prodaju putem interneta. Čak 13% nudi svoje proizvode ili usluge kroz web shop, a gotovo četvrtina ispitanika planira raditi na razvoju internetske trgovine u idućoj godini. (Bankamagazin)