Darko Pavić: IT je preduvjet za donošenje uspješnih poslovnih odluka

Ususret drugom po redu Retail IT Summitu u organizaciji tvrtki Service Plus i Retail Media o trendovima u IT sektoru u maloprodaji razgovarali smo s Darkom Pavićem, direktorom tvrtke i glavnim organizatorom summita

Prvo bih vas zamolio da ukratko predstavite tvrtku i usluge koje pružate, s kim sve surađujete?

Service Plus je tvrtka koja se koncentrira samo na informacijske sustave u trgovini. Počeli smo 2003. u Njemačkoj, da bismo potom proširili poslovanje na Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Ujedinjene Arapske Emirate. Za sada smo prisutni u pet zemalja sa sedam vlastitih ureda, ali i sa širokom mrežom partnera, kako u Hrvatskoj, tako i izvan nje. U našem radu vrlo blisko surađujemo s vodećim svjetskim proizvođačima hardvera i softvera za trgovinu poput Wincor Nixdorfa, Datalogica, Toshibe itd.

Spomenuo bih i nedavno započeto partnerstvo s NCR-om za njemačko govorno područje, a ponosni smo i na činjenicu da sudjelujemo u velikim projektima poput automatizacije Shellovih benzinskih crpki u čitavom svijetu.

Organizator Retail IT Summita, novoosnovana je sestrinska tvrtka Retail Media, međunarodni pionir u području marketinga u maloprodaji s naglaskom na uspostavljanje komunikacije s tržištem i Instore Media rješenja.

Kolika je važnost informatike u maloprodaji, osobito za trgovca i potrošača?
U principu, u bilo kojem poslovnom okruženju informatika sama po sebi nikada nije svrha. Ona se ne bi smjela “ni vidjeti ni čuti”, što bi se reklo. Istodobno informatika mora biti nositelj svakoga poslovnog procesa i omogućiti njegovu optimizaciju.

Možemo to usporediti s industrijskom revolucijom. I prije industrijske revolucije se proizvodilo, i ti proizvodi bili su dobri. Nakon industrijske revolucije isti se proizvodi i dalje proizvode, samo brže, s manjom potrošnjom resursa, većom kvalitetom itd. Isto je s informatikom, svaki poslovni proces se može implementirati i bez informatičke podrške, u tom slučaju pitanje je samo njegove učinkovitosti.

Trgovački procesi, posebno u trgovačkim lancima, prilično su složeni. Informatika kao podrška i implementator tih procesa je neminovna. Mislim da čak nije pretjerano ni reći da profitabilnost i razvijenost današnjih trgovačkih lanaca velikim dijelom počiva i na informatici. Ona omogućuje automatizaciju složenih procesa, ali omogućuje i pravu informaciju u pravom trenutku, što je preduvjet za donošenje ispravnih i uspješnih poslovnih odluka.

Sa stajališta potrošača informatika se gotovo nikad ne primjećuje izravno. Jedino su neuobičajeni noviteti, to je nešto što potrošač odmah primijeti. Budimo iskreni, tko od nas može reći koje je boje ručni skener u trgovini u susjedstvu?

Znači, kao potrošači ljutimo se na tehnologiju ako ne funkcionira, ali ako je sve u redu, gotovo da je i ne primjećujemo. Upravo je to cilj informatike. Ona sama po sebi nije svrha, znači i ne treba biti primijećena, ali ona služi kao kanal do potrošača. Kroz nju trgovac plasira svoju poruku koja i te kako biva primijećena, osobito to što je tehnologija bolja.

Kako stojimo u vezi s informacijskom tehnologijom u hrvatskoj maloprodaji u odnosu na zemlje EU?
Service Plus je imao priliku sudjelovati u nekoliko projekata koji su bili implementirani u Europi, ali i u svijetu, tako da nam je relativno lako povući paralelu. Hrvatska maloprodaja se u ovom trenutku nalazi u fazi preobražaja. Trgovački lanci s dobrom poslovnom strategijom rastu strelovitom brzinom. Time se mijenjaju njihovi procesi pa njihova kontrola i optimizacija postaju sve teže. Uvođenje poslovnih informatičkih rješenja postaje neizbježno.

Za sada u Hrvatskoj postoji nekoliko trgovačkih lanaca, čija uspješnost poslovne strategije uvjetuje vrlo pozitivan rast, ali sam preobražaj informatičke strukture malo kasni. S druge strane neki od trgovačkih lanaca već grade svoj daljnji rast na osnovicama vrlo napredne informatičke infrastrukture. Modernu POS opremu vodećih svjetskih proizvođača, kao što su IBM, NCR i Wincor, možete vidjeti u sve više trgovačkih objekata. Sve u svemu, ako analiziramo informatičku opremu vodećih zapadnoeuropskih trgovaca kao što su Metro, REWE, Carrefour ili Tesco, primijetit ćemo da vodeći hrvatski trgovci nikako ne zaostaju za svojim europskim kolegama.

Pritom ne smijemo zaboraviti da glavni europski trgovci desetljećima rade na optimiziranju svog poslovanja i u tom pogledu možemo biti izričito zadovoljni jer su ih naši trgovci u vrlo kratkom razdoblju gotovo dostigli. Međutim, svim europskim trgovcima nedostaje, a tu ubrajam i hrvatske trgovce, kreativnost u stjecanju i zadržavanju potrošača. Ovdje mislim na akcije, promocije, popuste, kupone, vaučere i slično.

Zašto investirati u IT opremu?
Investicija u IT opremu, u smislu moderniji uređaj, bolji procesor i slično, nema smisla. Svaka investicija, pa tako i u informatičku opremu, mora biti promišljena i stavljena u okvir koristi koju donosi. Na kraju tehnologija služi svrsi poboljšanja prodaje, odnosno povećanju profita.

S obzirom na njezinu osnovnu karakteristiku da služi kao osnovica za poslovni proces te za povećanje profita, smatram da nije pitanje treba li investirati, već je pitanje u koju tehnologiju i  koje rješenje investirati. U tom slučaju trgovci moraju biti pažljivi, modernih tehnologija i rješenja postoji puno i nije potrebno napuštati granice Hrvatske da biste našli dobra i moderna rješenja. No bitno je da svako rješenje mora sto posto odgovarati strategiji trgovca te njegovim sadašnjim ili budućim poslovnim procesima. Znači, investicija u IT svakako, ali promišljeno i sukladno s poslovnom strategijom tvrtke.

svjetski-trendovi_Koga i što možemo očekivati na nadolazećem drugom po redu Retail IT Summitu u organizaciji vaše tvrtke?
Svaki “summit” koji organiziramo stavljamo u okvir primijenjene tehnologije. Bitni su nam procesi, koncepti i ideje. Zasnovano na toj strategiji, trudimo se pažljivo izabrati predavače i njihove teme kako bi učinak i korist za posjetitelje bili što veći. Ove nam je godine cilj u fokus staviti potrošača. U smislu odnosa s potrošačem, pridobivanjem potrošača, zadržavanjem potrošača, buđenje emocija itd. Pri tome očekujemo predavače iz svjetski poznatih tvrtki iz Italije, Belgije i Njemačke, ali i iz Hrvatske.

Posebno nam je drago da će tvrtka Gavrilović, koja spada ne samo među vodeće hrvatske trgovce nego i među najuspješnije proizvođače, referirati o integraciji svjetskih poslovnih rješenja u trgovini i proizvodnji.

Osim zanimljivih predavanja, svi posjetitelji imaju mogućnost produbljivanja određenih tema u predviđenim pauzama ili individualnim razgovorima s nekim od mnogobrojnih izlagača koji prate skup.

Kome je Retail IT Summit namijenjen?
Ideja se prije svega temelji na želji da se stvori platforma za razmjenu iskustva i znanja. Budući da na IT gledamo samo kao na faktor koji omogućuje i služi uspješnosti, ovaj događaj ni u kom slučaju nije namijenjen samo IT-u. Cilj je skupiti zainteresirane donositelje odluka u trgovačkim kućama i približiti im nove tehnologije kao osnovicu za nove poslovne koncepte. Osim toga Retail IT Summit služi i kao donositelj ideja, mjesto za razmjenu iskustva i na kraju kao edukativna platforma u smislu procesa, koncepata i trendova.

Sam događaj je za posjetitelje besplatan, ali je zatvorenog tipa. Budući da je broj već postojećih prijava velik, želio bih ovom prilikom pozvati sve zainteresirane tvrtke da nam se čim prije jave i time osiguraju svoje sudjelovanje.