rfid konferencija - ftd 777Proizvodni i poslovni procesi u logistici, trgovini, bankarstvu, transportu, medicini, proizvodnji hrane te mnogim drugim sektorima, nezamislivi su bez upotrebe RFID tehnologije. Unatoč tome, primjena ove tehnologije u našoj zemlji još uvijek je u povojima

Tvrtka Selmet, jedna od vodećih tvrtki u Hrvatskoj i regiji koja se bavi identifikacijskim tehnologijama, organizirala je 3. regionalnu RFID konferenciju “Back to the future” u hotelu Westin u Zagrebu. I ove godine konferencija je okupila impresivan broj predavača i više od 200 sudionika koji su imali priliku saznati više o osnovama, primjeni i inovacijama u RFID tehnologiji.

bullet-rfid konferencijaOsnovni cilj konferencije ogledao se u povezivanju proizvođača, integratora i krajnjih korisnika na jednom mjestu koji su zainteresirani i spremni promijeniti ili unaprijediti poslovne procese RFID tehnologijom te im ukazati kako ona tek treba doživjeti svoj vrhunac.

Teme koje je konferencija ove godine obrađivala posebno su interesantne za regionalno tržište, kao što su npr. RFID – logistika, trgovina, skladište, RFID u proizvodnji i trgovini te RFID – Sigurnost, NFC.

RAZVOJ RFID TEHNOLOGIJE
RFID identifikacija razvila se u vojnoj industriji 1940-ih godina za potrebe prepoznavanja zrakoplova u naletu radio signalom i to kao nasljednik nekada popularnog i puno poznatijeg barkoda. Za razliku od barkoda koji ima svoja ograničenja, RFID pruža puno više jer se u memoriju ovog zapisa kontinuirano mogu dodavati i brisati željeni podaci.

lead01-rfid-konferencija“Kao što je barkod napravio svojevrsnu revoluciju, za očekivati je da će ga RFID nadmašiti u primjeni. Osim što će se u budućnosti ove dvije tehnologije nadopunjivati, već su sada konkretni primjeri integracije RFID-a u poslovanja kompanija u kratkom vremenskom roku pokazali povrat i opravdanost ulaganja”, istaknuo je predsjednik organizacijskog odbora konferencije Veljko Bituh, direktor tvrtke Selmet.

Najveća primjena RFID tehnologije bilježi se u području trgovine pa su se i neke od glavnih tema predavanja odnosile na potrebe sigurne trgovine i mogućnosti beskontaktnog plaćanja. Uz gostovanje brojnih eminentnih svjetskih stručnjaka iz RFID područja te prezentaciju konkretnih primjera njene primjene, poseban interes izazvalo je predavanje Denisa O’Briena, direktora sektora za standarde i rješenja tvrtke GS1 iz Irske.

O’Brien je prezentirao uspješnu primjenu RFID-a na irskim ribogojilištima, od primjene standarda do sljedljivosti i pozitivnih pomaka koje je ta tehnologija donijela poslovanju ribogojilišta.  GS1 Irska s još dva partnera pokrenuo je program “eLocate” s ciljem procjene najbolje međunarodne prakse u korištenju vaganja, označavanja i sljedivosti tehnologije. Program je bio usmjeren i na proučavanje potreba irske riblje industrije kako bi joj mogli osigurati najbolja moguća sredstva za cjelokupno poslovanje.

Osim O’Briena, zanimljiva iskustva iznio je i Mark Thomson, direktor sektora maloprodaje u tvrtki Zebra Technologies.

On je istaknuo kako se njihova rješenja odnose na RFID tehnologiju, odnosno adekvatno označavanje proizvoda i mogućnost njegova praćenja u realnom vremenu, što osigurava trgovcu da u svakom trenutku ima informaciju gdje se proizvod nalazi. Osim bolje strukturirane logistike, RFID im omogućuje i najdetaljnije specifikacije proizvoda, počevši od boje, teksture pa do njegove veličine.

Thomson je naglasio kako trgovina ostaje središnja točka angažmana kupca čak i kada on kupuje online. Kako je riječ o poslovanju koje ima vrlo nisku razinu profitabilnosti, od online trgovaca se traži da imaju spremna rješenja koja će biti prilagođena kupcu. Ključno je dostaviti proizvod do krajnjega kupca, što znači da je preduvjet imati taj proizvod negdje na skladištu.

“Stoga, svijest o tome gdje se vaš proizvod nalazi, koliko artikala imate na zalihi, zaprimanje robe u skladište, pravilno označavanje i dodavanje barkoda te posjedovanje adekvatne bežične infrastrukture koja osigurava dostupnost svih tih informacija u realnom vremenu, sve su to neophodna rješenja za uspješno poslovanje”, rekao je Thomson dodajući kako su glavne koristi RFID tehnologije ušteda vremena i novca te bolja interakcija trgovca s njegovim kupcima.

DIGITALNA TRANSFORMACIJA
Gost konferencije, Velimir Srića, posebni savjetnik Rektora za strateške projekte Sveučilišta u Zagrebu, govorio je o važnosti digitalne transformacije i njenoj rasprostranjenosti. “Informacijska tehnologija postaje ključan igrač na tržištu.Svijet se digitalno transformira i informatička integracija usluga postaje dominantan strateški alat. Promjenama svjedoče i primjeri sve veće upotrebe 3D printera koji će s vremenom postati nezaobilazan alat u kućanstvima pa stoga i ne čudi podatak da potražnja za njima trenutno bilježi rast od 103%”, naglasio je Srića.

prof. dr. Velimir Srića, posebni savjetnik Rektora za strateške projekte Sveučilišta u Zagrebu (1)Za uspjeh u poslovanju važno je digitalno se obrazovati i biti spreman na brzu transformaciju u skladu s neprekidnim rastom tehnologija te usvojiti digitalna znanja. Poslovnim ljudima digitalno mora postati strateški prioritet kako bi bili konkurentni i ostvarili pozitivne rezultate.

Na temelju istraživanja provedenog među najrazvijenijim kompanijama u svijetu, čak 90% ispitanih smatra kako digitalna transformacija i znanje mora biti temelj poslovanja, 80% posjeduje plan za upotrebu određenih tehnologija od mobilne telefonije, RFID-a, društvenih mreža i slično, a 40% samo govori o digitalnom, ali ih ne implementira u svoje poslovanje.

“Ukoliko ne usvojiš digitalnu prednost onda si vjerojatno mrtav ili barem postaješ inferioran u mnogim područjima”, istaknuo je Srića. Izvor konkurentne prednosti je i bolja kultura kompanija u smislu razvoja novih stilova vođenja, bolja korporativna komunikacija, poticanje na promjenu, drugačije razmišljanje i tzv. “digital leadership”.

Iako postoji nekoliko dobrih domaćih primjera poput sms parkinga, Next bike-a ili projekta Teddy the Guardian, Srića je naglasio da po istraživanju iz veljače ove godine Hrvatska zauzima 24. mjesto (od ukupno 28) na indeksu digitalne transformacije, te da domaćim kompanijama predstoji integracija primjenjivih tehnologija u poslovanje, poput RFID-a, ako žele postati konkurentne na tržištu.

U ČEKANJU BUDUĆNOSTI
Nalazimo se u žarištu 4. industrijske revolucije, ali statistike govore da nam još uvijek treba puno godina kako bi masovno usvojili novu tehnologiju. Strah od nepoznatog, ekonomska kriza i visoki troškovi glavni su razlozi odustajanja ili neimplementacije u vlastiti sustav poslovanja.

IMG_5742Konkretno za RFID tehnologiju, kako bi doživjela svoju najvišu točku razvoja, potrebno je razviti agresivan marketing i pristup tržištu, usmjeriti se na aspekte uštede i nove dobiti te na jačanje u odnosu na konkurenciju. Proizvodni i poslovni procesi u logistici, trgovini, bankarstvu, transportu, medicini, proizvodnji hrane te mnogim drugim sektorima, nezamislivi su bez upotrebe RFID tehnologije.

Povećanje konkurentnosti i produktivnosti, racionalizacija poslovanja, smanjenje troškova, pregled nad poslovanjem u stvarnom vremenu, samo su neke od prednosti i koristi koje donosi upotreba RFID tehnologije, odnosno radio frekvencijske identifikacije (RFID), zajednička je poruka odaslana s 3. regionalne RFID konferencije.

kristina vorberger-potpis