euro-novac-ftdStopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) u Italiji bit će povećana za jedan postotni bod, dok će stopa oporezivanja u najnižem platnom razredu biti smanjena, stoji u prijedlogu zakona čiji je cilj smanjiti državni dug i pomoći zaštititi najsiromašnije u zemlji pogođenoj recesijom.

Takozvani “zakon o stabilnosti”, usvojen jučer nakon osmosatne rasprave u talijanskom parlamentu, sadrži mjere vezane za proračun u razdoblju od 2013. od 2015. godine.

Talijanska vlada se u početku zauzimala za povećanje stope PDV-a za dva postotna boda, no na kraju se složila s povećanjem za samo jedan postotni bod, na maksimalnih 22 posto.

Tim zakonom također se želi olakšati i položaj građana s nižim primanjima, koje snažno pogađaju stroge mjere štednje uvedene s ciljem smanjenja talijanskog duga od 1.900 milijardi eura i prevladavanja dužničke krize.

Vlada u Rimu kazala je kako “izmjenama poreza na dohodak namjerava uvesti važan element jednakosti i time olakšati trošenje obiteljima s najnižim dohotcima”.

Među ciljevima toga zakona je i kreiranje novih poticaja za povećanje produktivnosti, kao i stvaranje mehanizma zaštite za skupine građana kojima prijete financijske teškoće zbog mirovinske reforme i izmjene dobne granice za odlazak u mirovinu.

Tamošnja vlada trenutno provodi i reviziju potrošnje koja ima za cilj srezati prekomjernu potrošnju državnog sektora, poglavito u proračunima za zdravstvo i državnu upravu. (H)