trgovina-alkoholna-pica-kosarica-midi1Prijedlog novog zakona podiže granicu za kupnju alkohola u Italiji sa 16 na 18 godina starosti

Mlađi od 18 godina u Italiji uskoro više vjerojatno neće moći kupovati alkohol. Parlamentarni odbor za socijalnu skrb potvrdio je, naime, prijedlog zakona po kojem će biti zabranjena prodaja alkohola maloljetnicima, a za kršenjem odredbe predviđene su kazne od 250 do 1000 eura.

Sadašnji zakon zabranjuje prodaju alkohola mlađima od 16 godina.

Ako prijedlog zakona bude prihvaćen, mladi će prilikom kupnje alkohola morati predočiti osobni dokument kojim potvrđuju da su stariji od 18 godina. Na automatima na kojima je moguće kupiti alkoholna pića, starost će se provjeravati preko elektroničkog sustava.

Za kršenje zakona predviđene su novčana kazne, a vlasnicima ugostiteljskih lokala koji će višekratno kršiti zabranu moći će se oduzeti licencija.

Talijanski parlament najavio je i rat protiv pokera na internetu. Predlaže se zabrana igranja, a pooštrit će se nadzor pri igrama na sreću kako bi se spriječilo sudjelovanje mladih. (banka.hr)