Višak u robnoj razmjeni 28-člane Europske unije sa svijetom sveden je u srpnju na samo 100 milijuna eura zbog oštrog pada izvoza i osjetnog povećanja uvoza, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

izvoz-uvoz-eu-midiOštar pad viška u srpnju, s lipanjske tri milijarde eura, proizlazi iz 1,3-postotnog pada robnog izvoza i povećanja uvoza za 0,8 posto na mjesečnoj razini, izračunali su u Eurostatu.

Eurozona je također u srpnju, prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata, zabilježila oštar pad robnog izvoza na mjesečnoj razini, za 1,1 posto.

Uvoz je pak poskočio 1,4 posto. Time je višak u robnoj razmjeni kliznuo na 20 milijardi eura, s 23,8 milijardi koliko je iznosio u lipnju, pokazuje izvješće Eurostata, objavljeno u četvrtak.

Među zemljama članicama EU u srpnju se izdvajala Malta čiji je robni izvoz u srpnju više nego udvostručen u odnosu na prethodni mjesec. Slijede Cipar i Grčka, s povećanjem robnog izvoza za 40 odnosno 25,2 posto u odnosu na lipanj.

Hrvatski je robni izvoz u srpnju, prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata, smanjen na mjesečnoj razini za 10,2 posto.

Veći je pad robnog izvoza na mjesečnoj razini zabilježila samo Slovačka, za 11,7 posto.

Najveći rast robnog uvoza na mjesečnoj razini zabilježila je Grčka, za 22 posto. Slijede Francuska i Estonija s povećanjem robnog uvoza na mjesečnoj razini za 13,4, odnosno 12,3 posto.

Hrvatski je robni uvoz u srpnju na mjesečnoj razini uvećan 10,2 posto, pokazuju sezonski prilagođeni podaci Eurostata.

Najveći je pad robnog uvoza na mjesečnoj razini u srpnju zabilježio Luksemburg, za 16,6 posto.

Oštar pad europskog robnog izvoza i na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini, prema prvoj procjeni Eurostata, robni izvoz iz EU u srpnju potonuo 13 posto, na 142 milijarde eura, pokazuju sezonski neprilagođeni podaci. Uvoz je smanjen osam posto, na 138,2 milijarde eura.

Time je višak u robnoj razmjeni EU sa svijetom u srpnju sveden na samo 3,8 milijardi eura, s 12,7 milijardi eura koliko je iznosio u prošlogodišnjem srpnju.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a smanjena je na godišnjoj razini sedam posto, na 245,8 milijardi eura.

U eurozoni je sezonski neprilagođen robni izvoz u srpnju potonuo na godišnjoj razini za 10 posto, na 167,2 milijarde eura, pokazuju prve procjene Eurostata. Uvoz je pao osam posto, na 142 milijarde eura.

Time je višak u robnoj razmjeni eurozone za svijetom smanjen na 25,3 milijarde eura, s 31,1 milijarde eura koliko je iznosio u srpnju prošle godine.

Vrijednost robne razmjene unutar eurozone potonula je u srpnju sedam posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i iznosila je 137,3 milijarde eura. (tportal.hr/Hina)