Dobro igramo

Svjetsko prvenstvo je krenulo, da se nadovežem na uvodnik od prošloga broja kada smo iz naše nenavijačke perspektive obradili navijačku temu nogometa, piva, slanih grickalica i drugih rekvizita. I to, po nas, krenulo vrlo dobro.

U trenutku zaključivanja ovoga broja još nas drže emocije skoro rutinske pobjede Hrvatske nad Nigerijom pa se gotovo čini kao da i u području nogometa počinjemo pričati o nogometu, a ne o stanovitim karikaturalnim likovima, poreznim utajama i prijateljskim isplatama koje dominiraju u medijskom eteru kada je riječ o tom sportu. Eto, napokon dobre sportske vijesti. Važno je to i za tržište, ono voli dobre emocije.

To je osnovna misao koja se provlači i kroz početak godine na FMCG tržištu, a koju na zasluženo ciničan način plasira naš dragi analitičar Ivan Junaković iz Nielsena u svom tradicionalnom Pulsu sektora: tržište je u boljoj formi od onoga što bismo iz medija i opće atmosfere na tom tržištu mogli iščitati.

Brojke su neumoljive, dragi Hrvati, čak i kad su pozitivne. Nogometnim rječnikom rečeno, u recesiji smo bili stisnuti u vlastiti šesnaesterac, a sada smo već na protivničkoj polovici, imamo posjed lopte i nadasve aktivan rezultat. Trebamo vjerovati da možemo i dobro igrati.

U sportskoj i fer atmosferi održana je i treća svečanost Zlatne košarice na kojoj smo doznali ovogodišnje laureate kojima i ovom prigodom od srca čestitam. Sumiramo li dojmove iz protekle tri godine možemo bez ikakve sumnje ustvrditi kako smo bili u pravu kada smo rekli da je ovakva svečanost i ukazivanje na pozitivne primjere poslovanja nasušno potrebno u ovom sektoru koji ima golemi značaj za ukupno gospodarstvo.

Živimo u takvom društveno-političkom okruženju koje nedovoljno cijeni uspješne gospodarske inicijative te smo kroz Zlatnu košaricu željeli istaknuti kako su upravo pozitivni gospodarski primjeri i uspješni poduzetnici primarni čimbenik u bilo kakvoj strategiji koja za cilj ima podizanje razine blagostanja i životnog standarda građana naše zemlje.

Željeli smo ukazati na to koliko dobroga se radi, zbiva, planira i ostvaruje u tom našem sektoru kojemu uistinu treba u cijelosti čestitati na otpornosti i inovativnosti. To je jedino pošteno i dobro.

Uzgred budi rečeno, dobro je i to što je dogovorena nagodba za Agrokor, bez daljnjega, da se i to riješi pa da možemo na miru na zasluženi godišnji odmor.

Samo dobre vijesti.

U Ujedinjenom Kraljevstvu (valjda) je dobra vijest da se čeka odobrenje za megaspajanje drugog i trećeg najvećeg trgovca na tom tržištu, Sainsburyja i Asde, o čemu nas izvješćuje kolega Mike Dawson. Kod nas je pak izvrstan primjer uspješne maloprodajne priče križevački trgovački lanac KTC te smo o njihovom uspjehu razgovarali s od ove godine prvim čovjekom tvrtke, Ivicom Katavićem.

Obradili smo i teme ambalaže i dizajna te analizirali kategorije ljetne kozmetike i energetskih napitaka. Sveukupno gledano, dobro igramo i sa sadržajem! Neka se tako i nastavi, na svim nivoima i područjima života i poslovanja!