Dobru se u zube ne gleda

Kroz sve ove godine krize uvijek se o problemima puno kukalo, a kada se dogodilo nešto dobro nekako smo s nevjericom tome pristupali i s oklijevanjem o tome govorili. Dobro je bilo kao neki nedohvatni cilj koji će doći sutra, uvijek u nekoj budućnosti, poput nekog Godota kojega čekamo. A onda smo doživjeli da nam je BDP u prvom ovogodišnjem tromjesečju narastao najviše od svih zemalja Europske unije, a maloprodajni je promet u prva četiri mjeseca bio za nijansu veći od rezultata ostvarenog u istom razdoblju pretkrizne 2008. godine.

S nekom zebnjom sam čekao i Puls sektora da čujem što će reći Ivan Junaković, a onda je (u zadnji čas) poslao svoj komentar na kretanja te je i on upotrijebio taj nepopularni izraz – dobro nam je. Da nas ne bi netko krivo razumio, nije da sad teku med i mlijeko u ovoj našoj Hrvatskoj, daleko od toga, sve bi moglo i trebalo biti daleko pozitivnije, bolje i efikasnije, trebalo bi doći vrijeme u kojem bez krzmanja možemo naglas reći da je dobro! Ipak, čovjeka vesele i male radosti te s oprezom naglašavamo i podržavamo pozitivne tendencije koje će se, usrdno se nadamo, nastaviti i u budućnosti.

Upravo u tom pozitivnom duhu priveli smo kraju i četvrto izdanje nagrada Zlatna košarica te koristim i ovu priliku zahvaliti svim prijavljenima na sudjelovanju i čestitati pobjednicima. Svima koji nisu osvojili želim više sreće dogodine te ih pozivam da pošalju prijavu. Iako je ovaj broj bio obilježen Zlatnom košaricom, nismo ni izdaleka zanemarili niti sadržaj pa na stranama koje slijede možete pročitati pregršt zanimljivih analiza od kojih izdvajam veliku priču o trgovačkim markama kao sve značajnijem asortimanskom segmentu na hrvatskom tržištu, a tu je i veliki intervju s Brankom Bobetićem, direktorom gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar, koji nam je otkrio u kakvom je stanju hrvatsko mljekarstvo, stočarstvo i peradarstvo. Uz to, stavili smo naglasak i na sigurnost u maloprodaji (što bi mogli i hrvatski trgovci napraviti jer im zbog krađa novci cure kroz prste), a tu je i velika priča o voćnim sokovima te analize kategorija vode i ljetne kozmetike.

Prelistajte novi broj magazina Ja TRGOVAC.