Ja TRGOVAC magazin – listopad 2019.

O neumitnoj konsolidaciji maloprodajnog tržišta u Hrvatskoj govorio nam je u velikom intervjuu i prvi čovjek Studenca, Michal Wojciech Senczuk, koji će ove godine u rebranding svoje maloprodajne mreže nakon preuzimanja Istarskih supermarketa ukupno uložiti čak 300 milijuna kuna

Od sajma do vina

Anuga je i ove godine opravdala očekivanja te je, kako to i priliči, proslavila stogodišnjicu održavanja rušenjem svih rekorda postavljenih u ranijim izdanjima. Još uvijek sam pod dojmom grandioznosti industrije hrane i pića koja se u tih pet dana prezentirala u Kölnu i predstavljalo mi je pravo zadovoljstvo obići naše izlagače te porazgovarati s njima, čuti njihove dojmove i buduće planove. Konkurencija nikada nije bila žešća, izbor nikada veći, a sve to ide na ruku potrošačima koji su u središtu svega.

Da ti isti naši potrošači sve više brinu o cijeni pokazalo je pak istraživanje agencije Nielsen predstavljeno na velikoj ShopperTrends konferenciji u Zagrebu. Puno se tu zanimljivih zaključaka moglo čuti i s drugih tržišta naše Adriatic regije, o diskonterima u Sloveniji, ali i najavi jedne velike akvizicije na hrvatskom maloprodajnom tržištu.

O neumitnoj konsolidaciji maloprodajnog tržišta u Hrvatskoj govorio nam je u velikom intervjuu i prvi čovjek Studenca, Michal Wojciech Senczuk, koji će ove godine u rebranding svoje maloprodajne mreže nakon preuzimanja Istarskih supermarketa ukupno uložiti čak 300 milijuna kuna. Svoje maloprodajne mreže šire i ostali trgovački lanci: Plodine su otvorile novu prodavaonicu u Rijeci, Tommy u Starigradu-Paklenici, Lidl se otvorenjem novog prodajnog objekta u zagrebačkim Gajnicama polako ali sigurno bliži brojki od 100 prodavaonica u Hrvatskoj… Nema govora, dinamike ne manjka.

U ovom smo broju analizirali kategoriju juha te bombona/žvakaćih guma koje smo spojili u jednu analizu. Ima tu puno podataka za sve one koji pobliže prate ove kategorije. Ja sam juhu izuzetno blisko pratio u tjednu nakon povratka s Anuge jer je za virozu izuzetno blagotvorno detaljno analizirati proizvode iz ove kategorije. I zbilja pomaže. A sada nakon oporavka dobro bi mi došla čaša vina o kojem možete doznati sve što ste htjeli upravo u ovom broju jer smo napisali sve što znamo o tom popularnom i drevnom piću.