U krizi se poznaju junaci

U ovom trenutku kada je cijeli svijet praktički stao uistinu nije lako bilo što reći o poslovanju i tržištu u onim uobičajenim terminima i ocjenama. Sve se u nekoliko tjedana stubokom promijenilo, potrošnja nije postala stvar dnevnog izbora, nego lijek protiv nesigurnosti u ono što donosi sutrašnjica i očituje se u gomilanju zaliha. Određeni dio potrošača u svemu tome ponašao se i ponaša se krajnje neodgovorno kupujući neke proizvode u enormnim količinama stvarajući možebitno i višegodišnju zalihu, dok su drugi ljudi u svojoj nabavci dolazili do praznih polica. To je za svaku osudu, ali nije to samo kod nas.

Slika uplakane medicinske sestre iz Velike Britanije koja je nakon 48-satne smjene došla u prodavaonicu i tamo nije našla ništa od voća i povrća, govorila je više od bilo kakvih riječi. U ovoj krizi s kojom se suočava cijeli svijet možemo pobijediti jedino ako mislimo jedni na druge, ponašamo se odgovorno i u kupovini i u svakodnevnom životu jer i mjera društvenog distanciranja ima za cilj da kao društvo ostanemo zdraviji i uspješno prebrodimo ovu krizu. Pritom osobito trebamo paziti na naše medicinsko osoblje, prodavačice u trgovinama, ljekarnama i na naše starije.

S druge strane, upravo ova kriza pokazala je koliki je značaj našeg sektora za društvo. Pritom treba odati svaku počast našim djelatnicima u trgovinama i na proizvodnim linijama koji rade prekovremeno i marljivo kako bi osigurali opskrbu stanovništva. Mi se kao medij trudimo upravo to raditi u svakom broju, a u ovom trenutku želimo na to staviti još jedan apel i dodatan naglasak. Naše tvrtke iz proizvodnje, distribucije i maloprodaje osnovnih namirnica najbolji su primjer društvene vrijednosti i to se u ovoj krizi najbolje pokazuje.

Nadajmo se kako ćemo brzo izaći na kraj i s ovom nedaćom zbog čega smo pomaknuli svečanu dodjelu nagrada Zlatna košarica na 7. listopada, a predaju prijava na 30. lipnja 2020. To će biti naš doprinos naglasku na vrijedne primjere naših tvrtki koje su i u ovim tjednima pokazale svoju dodanu vrijednost za hrvatsko društvo.

Unatoč svemu, mi smo u ovom broju odlučili raditi svoj posao maksimalno odgovorno i koliko je to moguće redovno te sukladno zacrtanom planu objaviti i sve ostale aktualnosti u našim sektorima. Posao ide dalje, unatoč svim ovim izazovima za ljude i cijeli svijet, te se nadamo kako ćemo zajedno sve ovo brzo prebroditi.