Dobrih naznaka ima

Ali opreza nikad dosta – da se na uvodnu konstataciju iznijetu u naslovu nadovežem temeljem više ohrabrujućih pokazatelja. U pripremi za temu broja o lancu opskrbe upitao sam jednog našeg top menadžera iz logističke tvrtke kako ocjenjuje rezultate turističke sezone? Njegov odgovor bio je više nego logičan: “Da nam je netko u travnju ovo ponudio objeručke bismo prihvatili!” Nije to sad razlog za neko slavlje, ali jeste dašak optimizma i jasan putokaz da se može bolje i da će biti bolje. Devet mjeseci ove teške godine već je skoro prošlo iako se čini kao da je od ožujka do danas prošlo nekoliko godina i nekoliko kriza, lomova i neizvjesnosti.

Ipak, naš se sektor još jednom pokazao izuzetno rezistentnim, a to najbolje ilustrira segment koji predstavlja krvotok FMCG sektora – lanac opskrbe. Logistički operateri zajedno s trgovcima podnijeli su najveći teret situacije u kojoj smo se našli jer dok smo mi bili doma u izolaciji njihovi su dostavljači radili punom parom i dopremali robu do trgovina. Opskrba nije niti u jednom momentu dolazila u pitanje, čak nije bilo nestašice ni famoznog toaletnog papira! Kupovale su se zalihe pa se police nisu stigle napuniti, ali robe je u svakom trenutku bilo dovoljno.

Da je hrvatski lanac opskrbe učinio uistinu fantastičan posao u uvjetima koji su bili sve samo ne uobičajeni najglasnije govori to što o tome šutimo. Jer da je kojim slučajem došlo do prekida lanca opskrbe bila bi to tema u svakom hrvatskom kućanstvu o kojoj se ne bi prestajalo govoriti. Stoga se uistinu treba skinuti kapa našim logističarima i dostavljačima jer se njihove zasluge zasigurno ne valoriziraju na zasluženi način.

U ovom kasnoljetnom izdanju posvetili smo se i temi “IT u maloprodaji” u nastojanju da utvrdimo kako se tehnologija prilagođava novom normalnom u kojem se sve okrenulo naglavačke pa trgovci ograničavaju broj ljudi u trgovini i potiču ih da u prodajnom prostoru ostaju što je moguće kraće. Eto dokle je došlo!

A imamo i dvije lijepe analize kategorija – hrane za kućne ljubimce i žitarica za doručak, a u fokus smo stavili pčelinje proizvode. Svi mislimo kako znamo što je to med, što je propolis ili cvjetni prah te kako ih pravilno treba konzumirati, ali je li tomu zbilja tako? Pročitajte, zdravo je!

Neka vam je siguran i zdrav ovaj rujan.
Čuvajte se!

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!