Ja TRGOVAC magazin – studeni 2017.

Djeca i čokolada

To uvijek ide zajedno – djeca i čokolada. Tako smo i mi u ovom broju analizirali upravo te dvije kategorije – proizvode za djecu i bebe te čokoladni asortiman. Obje su kategorije vrlo aktualne jer zimsko je vrijeme tradicionalno čokoladni period, a za djecu je uvijek pravo vrijeme. Sjetila se toga i Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pa vrlo glasno dovodi u pitanje demografsku politiku Vlade. Ako im što pomaže, u Nielsenu kažu da najveći pad prodaje bilježimo upravo u kategoriji dječjih pelena. Pametnome dosta.
No, da se malo odmaknemo od ove visoke politike, u ovom broju objavljujemo naš drugi ovogodišnji Puls sektora koji je u svom karakterističnom stilu napisao kolega Ivan Junaković iz Nielsena te mu se, evo već drugi puta ove godine, “zalomila” pozitivno obojena analiza. Općenito pozitivno usmjeren trend prodaje glavnih kategorija na FMCG tržištu bio je prisutan u prvih devet mjeseci, a i dogodine, proriče Ivan, ima razloga za optimizam. Pa Ivane, iz tvojih usta…
Sukladno dobu godine, osobitu smo pažnju poklonili i kategoriji alkoholnih pića o kojima je pisao kolega Gordan Stanić iz agencije Euromonitor International unatoč tome što za njega zime nema jer je dobar dio ove godine proveo po afričkim tržištima, no ipak je našao vremena za vrijedan doprinos našemu sadržaju.
Začudo, i mi smo u redakciji nešto radili pa smo pripremili kućne članke na temu certifikata kvalitete, istražili smo sve što niste znali o čaju, a donosimo i zanimljivu priču o jednoj hrabroj trgovkinji sa zagrebačke Ferenščice. I kao šlag na kraju tu je i nekoliko vrsnih kolumni s područja informacijskih tehnologija i logistike te dva velika intervjua: jedan domaći, s direktoricom Coca-Cole HBC Adria, Ružom Tomić Fontana, dok je kolega Mike Dawson ovoga puta “izrešetao” Christiana Verschuerena, glavnog direktora EuroCommercea, krovne udruge maloprodaje i veleprodaje na europskoj razini.