Ja TRGOVAC magazin – studeni 2019.

Premium potrošač

“Kupci se mijenjaju u skladu s tehnologijom” – izjava je koja opisuje ako ne sve, onda barem puno toga u suvremenoj maloprodaji. U sektoru u kojem je kupac kralj i kojemu se sve prilagođava i oko kojega se sve vrti, konstatacija da je tehnologija alat koji određuje njegove potrošačke navike nije toliko iznenađujuća, koliko je nekako presudna. Pridjev “presudno” u ovoj konotaciji ima svojevrsno dvojako značenje kao odlučujući faktor, ali i onaj koji će nam “doći glave” i presuditi. Istraživanje kaže: “Pametni će uređaji do 2030. godine zamijeniti ljude i obavljati gotovo dvije trećine svih interakcija s kupcima.” Ne znam za vas, ali meni je to dalo za misliti. Kako bilo da bilo, sada vam nema druge nego pročitati veliku temu broja “IT u maloprodaji” koja donosi opširno izvješće o tome kako tehnologije mijenjaju potrošače te kako se maloprodaja i industrija robe široke potrošnje tome prilagođavaju.
Naravno, ako uspijete pronaći tu temu jer se ona nalazi negdje među dosad rekordnih 116 stranica magazina koji smo arak po arak morali širiti zbog velikog interesa naših partnera kako iz segmenta IT industrije, tako i osobito iz područja premium proizvoda i jakih alkoholnih pića. Premijski segment proizvoda jača iz godine u godinu i odgovara na potražnju gorespomenutog potrošača koji traži dodanu vrijednost u vidu kvalitete i ekskluzive. Proizvođači i distributeri na tu potražnju daju sve bolje odgovore, jednako kao i predstavnici kategorije jakih alkoholnih pića koja je pak u zadnjih 12 mjeseci zakoračila u dvoznamenkastu stopu rasta.

O tome kao i o kretanjima ostalih vodećih kategorija prehrane i neprehrane pročitajte u našem uvijek premium i ekskluzivnom osvrtu “Puls sektora” koji na svojstveno izravan i osebujan način piše kolega Ivan Junaković iz agencije Nielsen. I onako, uzgred budi rečeno a da ne bude nekog uredničkog uroka, Ivanova analiza maloprodajnog tržišta nikada nije odisala ovako pozitivnim tonovima i nijansama zelene.