Kako stvoriti poduzetničku klimu i nova radna mjesta u državi koja dugoročno ne promišlja kako to ostvariti i ne pruža nikakvu konkretnu pomoć ili ideju već samo slijepo provodi disciplinarne mjere koje načelno imaju smisla, ali u nekim posve drugačijim tržišnim uvjetima. Kako se osjećati produktivno i ponosno kada se poduzetnici pribijaju na stup srama i kada se naočigled svekolike javnosti preispituje njihova mukotrpnim radom stečena imovina. Kako planirati razvoj u uvjetima u kojima se dogovori jedno, a nedugo zatim odredi nešto sasvim drugo bez ikakvog prethodnog konzultiranja s uključenim stranama i mjerodavnim stručnjacima. Kako uredno plaćati porez i ostale obveze kada su država i državne tvrtke prema poduzetniku najveći dužnik i kada sudstvo,svojom poslovičnom sporošću i neefikasnošću, potiče neplatiše da vam u lice i bez srama svaki put mogu reći: “Tuži me”, jer znaju da, dok naše pravosuđe odradi svoj posao, ni njih ni vašega novca više neće biti na vidiku. Poduzetnik na sva navedena pitanja može dati konkretne i jasne odgovore, ali ih je netko prethodno to trebao upitati. “Tražimo simetriju odgovornosti i promjenu odnosa prema poduzetnicima”, poručio je Ivan Ergović, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, predstavnicima Vlade na nedavno održanom Danu poduzetnika. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na prozivku je spremno i pomalo kao po špranci uzvratio kako treba raditi transparentno, voditi dosljednu provjeru tko što radi, koliko je efikasan, koliko je produktivan i da onda neće biti nikakvog problema. Vjerujem da ni većina poduzetnika u tome ne vidi problem, samo se pitaju kada Vlast misli početi provedbu spomenute politike na vlastitom primjeru?
Svakako je pohvalna inicijativa da se riješi problem nelikvidnosti, no u tom slučaju Vlada ipak nije trebala krenuti od sebe. Prvo treba riješiti onu poduzetničku, jer, kada se ona dovede u red, Vlada neće trebati brinuti o vlastitoj. A kada poduzetnik bude nagrađen za svoj rad i trud brzo će se u njemu stvoriti ushit, a oko njega pozitivna poduzetnička klima koju svi toliko prizivaju.
Jesmo li mi bili dovoljno poduzetni po pitanju kvalitetnog praćenja tema u ovomjesečnom izdanju prosudite temeljem stranica koje slijede. Vjerujemo da ćete nakon opsežnog priloga o pivu poželjeti popiti koje te da će vam uz skorašnji Euro, ako vam možebitno nedostaje poduzetničkog duha, proraditi barem onaj navijački koji također nije na visini ususret tom velikom natjecanju. Vjerujmo u naše reprezentativce. Vjerujmo u sebe. Igraj Hrvatska, ti to znaš i možeš.