Jack Bowles, novi glavni izvršni direktor BAT-a

British American Tobacco (BAT) imenovao je aktualnog čelnika međunarodnog poslovanja Jacka Bowlesa nasljednikom Nicandra Durantea na poziciji glavnog izvršnog direktora, dajući mu zadatak da iskoristi prilike u ovo vrijeme velikih promjena u duhanskoj industriji.

“Uvjeren sam da ćemo u potpunosti iskoristiti ove prilike, ubrzavajući transformaciju BAT-a u jaču višekategorijsku kompaniju za proizvodnju duhanskih i nikotinskih proizvoda”, poručio je u priopćenju o imenovanju Bowles, glavni poslovni direktor BAT-ova međunarodnog poslovanja.

Nakon Bowlesova imenovanja dionice proizvođača Lucky Strike i Dunhill cigareta pale su u utorak više od dva posto i bile su najveće gubitnice u britanskom burzovnom indeksu vodećih kompanija.

Bowles se pridružio drugoj najvećoj svjetskoj duhanskoj kompaniji po prihodima 2004. godine, a radio je u zapadnoj Europi, Americi, Aziji i Pacifiku. Postat će glavni izvršni direktor 1. studenog, te ući u odbor 1. siječnja iduće godine.

Durante planira otići u mirovinu 1. travnja sljedeće godine, nakon gotovo 37 godina u BAT-u. Iako su dionice BAT-a za njegova 8-godišnjeg mandata na čelnom mjestu u upravi porasle oko 50 posto, u zadnjih 12 mjeseci pale su više od 23 posto.

Analitičar banke Jefferies Owen Bennett prošli je tjedan izjavio kako se nada da će promjena donijeti bolju kvalitetu objavljenih poslovnih informacija i bolju komunikaciju.

Iz BAT-a su u srpnju priopćili kako su uvjereni da će ove godine na proizvodima nove generacije ostvariti više od milijardu funti prihoda budući da bi lansiranje novih proizvoda trebalo potaknuti rast u drugoj polovini godine, nakon usporavanja na nekim ključnim tržištima, poput Japana i Koreje.

Tijekom ove godine planiraju u SAD-u testirati novi uređaj za grijanje duhana Eclipse, nastojeći preteći Phillip Morris na najvećem tržištu električnih cigareta u svijetu.

Phillip Morris je vodeća kompanija na globalnom tržištu uređaja za grijanje duhana gdje su prisutni s IQOS uređajem. Kompanije tvrde da bi navedeni uređaji mogli naići na bolji odjek kod potrošača nego tradicionalne električne cigarete jer se baziraju na duhanu, a ne na nikotinskoj tekućini.

Konkurentka britanska duhanska kompanija Imperial Brands priopćila je u utorak kako planira lansirati uređaj za grijani duhan početkom iduće godine.

Početkom rujna BAT je objavio da će njegova ulaganja u Hrvatsku do kraja ove godine, odnosno u tri godine od preuzimanja TDR-a, dosegnuti 45 milijuna eura, a predstavio je i uređaj za zagrijavanje duhana, glo, koji je dostupan i na hrvatskom tržištu. (Hina/Reuters)