Jack Ma, suosnivač Alibabe

Karizmatični suosnivač kineske internetske trgovine Alibaba Jack Ma odstupit će s mjesta predsjednika tvrtke točno za godinu dana – 10. rujna 2019., priopćili su u ponedjeljak iz kompanije.

Sadašnji izvršni direktor Alibabe Daniel Zhang zamijenit će ga na mjestu predsjednika, dok će Ma završiti svoj mandat u Alibabinom upravnom odboru nakon godišnjeg glavnog sastanka tvrtke 2020. godine.

Ma, koji je u ponedjeljak navršio 54 godine, odrekao se uloge izvršnog direktora 2013. godine. Zhang (46), se prihvatio tog posla 2015. godine nakon što je obnašao dužnost operativnog šefa, a poznat je kao glavni kreator “Dana samaca”, događaja koji se odvija 11. studenog i koji je postao najveći prodajni online događaj u svijetu.

“Pod njegovim vodstvom, Alibaba je zabilježio dugotrajan rast od 13 tromjesečja zaredom… Započeti proces prijenosa Alibabine baklje Danielu i njegovom timu ispravna je odluka u pravo vrijeme”, poručio je Ma u pismu koje je objavila tvrtka.

Zhang će također zadržati titulu izvršnog direktora tvrtke, stoji u priopćenju. Ma, koji je 1999. godine suosnovao Alibabu, jedan je od najbogatijih Kineza s neto vrijednošću imovine od 36,6 milijardi dolara, prema Forbesu.

Alibaba trenutno zapošljava 66.000 radnika na puno radno vrijeme, dok je tržišna vrijednost tvrtke dosegnula 420 milijardi dolara. Nakon što odstupi sa svih dosadašnjih pozicija, Ma namjerava nastaviti savjetovati skupinu od 36 glavnih menadžera tvrtke.

Bivši učitelj engleskog jezika bez ikakvog tehničkog znanja, Ma je iznimno popularan u Kini i gledaju ga kao ikonu koja je sama stvorila svoje bogatstvo. Otkad je prepustio ulogu izvršnog direktora, Ma se usredotočio na filantropiju i promicanje Alibabe na međunarodnoj razini te na poslovnim i političkim događanjima. (Hina/Reuters)