jamnica-logo-midiProizvođač vode i bezalkoholnih pića, tvrtka Jamnica koja posluje u sastavu koncerna Agrokor, dobitnik je nagrade Indeks društveno odgovornog poslovanja u kategoriji velikih tvrtki, izvijestili su iz Jamnice.

Priznanje je dodijelila Hrvatska gospodarska komora za sudjelovanje u projektu provedbe upitnika Indeks društveno odgovornog poslovanja u sklopu obilježavanja 15 godina HRPSOR-a (Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj).

Na današnjoj svečanosti dodjele priznanja u staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu prisustvovali su ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić te posebni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za gospodarstvo Boris Cota, ističe se.

Nagrada Indeks društveno odgovornog poslovanja nastala je kao zajednička inicijativa HGK i HRPSOR-a te uz stručnu i financijsku podršku USAID-a, UNDP-a i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem da se istaknu hrvatske tvrtke koje su primijenile društvenu odgovornost kroz sva važna područja.

Ta informacija trebala bi, kako se navodi, potaknuti potrošače da prilikom kupnje daju povjerenje onim proizvodima čiji proizvođači brinu za okoliš i svoju društvenu zajednicu. Samim time, odgovorne tvrtke bit će uspješnije, što će dodatno potaknuti i one ostale da primjene model društveno odgovornog poslovanja. Ukupan rezultat bit će kvalitetnije gospodarstvo, ali i bolja zaštita okoliša te društveni prosperitet.

Indeks društveno odgovornog poslovanja, na temelju on-line upitnika upućenog na 1500 tvrtki, procjenjuje njihov učinak u glavnim područjima društveno odgovornog poslovanja: ekonomska održivost i strateška orijentacija na društveno odgovorno poslovanje, radna okolina, zaštita okoliša, ulaganje u zajednicu i tržišni odnosi.

Društveno odgovorno poslovanje održivi je model upravljanja tvrtkom koji potiče rast i razvoj tako da u procesu planiranja uzima u obzir ne samo ekonomske, već i okolišne i društvene učinke koji su rezultat aktivnosti tvrtke. Koristi za tvrtku su brojne: primjenom tog modela tvrtka ostvaruje bolje odnose s različitim dionicima, stvara lojalne kupce, osnažuje vrijednost robne marke, poboljšava reputaciju i privlači najbolje zaposlenike.