Janez Janša pod istragom zbog korupcije u slučaju prodaje Mercatora

mercator-jansa-ftd1Bivši slovenski premijer Janez Janša na čelu je skupine državnih dužnosnika koje je Slovenska komisija za suzbijanje korupcije u policiji prijavila zbog zloporabe položaja prilikom prodaje Mercatora.

Poznato je da je Janša u ljeto 2005. godine održao sastanak s odabranim slovenskim menadžerima na kojem je dogovorena prodaja državnog udjela Mercatora Pivovarni Laško, a u zamjenu za taj posao dobio je utjecaj u novinskom društvu Delo te na kadrovsku i uređivačku politiku najutjecajnijeg istoimenog slovenskog dnevnog lista. Takvim je dogovorom iz Mercatora istisnut predsjednik njegove uprave Zoran Janković, a Janšina je vlada na vodeća mjesta Dela postavila svoje ljude.

Takav Janšin utjecaj na vodeći dnevni list slovenski su novinari ocijenili kao izravan politički pritisak i o tome obavijestili domaću i svjetsku javnost peticijom koju je potpisao 571 novinar. Uoči lanjskih općih izbora izbila je i afera o navodnoj umiješanosti Janše u kupnju finskih oklopnjaka Patria, koju je otkrila finska nacionalna televizija YLE. Izgubivši izbore, Janša je zatražio podizanje optužnice protiv autora emisije Magnusa Berglunda i kazneni je postupak prošli tjedan pokrenut.

Slovenska komisija za suzbijanje korupcije sada još ne smije otkriti identitet prijavljenih osoba, ali slovenski mediji tvrde da se na popisu prijavljenih, osim Janše, nalaze tadašnja doministrica za gospodarstvo i sadašnja predsjednica Upravnog odbora Dela d.d. Andrijana Starina-Kosem te tadašnji šefovi paradržavnih fondova Tomaž Toplak i Marko Pogačnik.

Toplak i Pogačnik su tada bili prodavatelji državne imovine u Mercatoru, a Janša i Starina-Kosem su se na spomenutom sastanku o prodaji Mercatora dogovarali s tadašnjim zamjenikom direktora Pivovarne Laško Boškom Šrotom i predsjednikom uprave Istrabenza Igorom Bavčarom.

Komisija za suzbijanje korupcije tvrdi da dogovor predstavnika izvršne vlasti i gospodarstva o podjeli utjecaja u pojedinim gospodarskim društvima nije bio propisno evidentiran, a Računski je sud otkrio da prodavatelji nisu postigli najvišu moguću prodajnu cijenu. Paradržavni su fondovi svojim kupcima Mercatora kupnju čak dugoročno financirali. (SEEbiz)

Prethodni članakBez posla ostalo je 40 tisuća trgovaca
Sljedeći članakBobi vodi u Disneyland