Japan prodaje trećinu udjela u duhanskoj kompaniji Japan Tobacco

Žele prikupiti oko 10,4 milijarde dolara za obnovu područja opustošenih potresom i tsunamijem.

Japanska vlada će prodati oko trećine udjela u Japan Tobaccu, trećoj po veličini duhanskoj kompaniji u svijetu, kako bi prikupila oko 10,4 milijarde dolara za obnovu područja opustošenih potresom i tsunamijem.

Ministarstvo financija vlasnik je nešto više od 50 posto udjela u nekadašnjem državnom monopolistu vrijednom 62 milijarde dolara a odlučilo je prodati 333 milijuna dionica, prema dopisu koji je u ponedjeljak dostavljen regulatoru. Cijena dionica koje će biti ponuđene na prodaju bit će određena između 11. i 13. ožujka.

Ponuda dionica japanske duhanske tvrtke bit će najveća transakcija od rujna prošle godine kada je američko ministarstvo financija prikupilo 20,7 milijardi dolara prodajom American International Groupa. Vremenski se podudarila s najvišom razinom vrijednosti dionica na japanskom tržištu u više od četiri godine.

Japanski je parlament 2011. usvojio niz zakona, koji između ostalog predviđaju povećanje poreza i prodaju državnih udjela u poduzećima za potrebe financiranja obnove sjeveroistočne obale Japana nakon potresa u ožujku pretprošle godine. Vlada planira na obnovu potrošiti oko 270 milijardi dolara.

Za potrebe financiranja obnove Tokio planira prodati i dionice Japan Post Holdingsa, u čijem je sastavu najveća štedionica u zemlji. (H)