Kompanija Japan Tobacco International (JTI) međunarodni je ogranak Japan Tobacco grupe. JTI posluje u više od 120 zemalja svijeta i zapošljava više od 25.000 djelatnika, a sjedište kompanije nalazi se u Ženevi, Švicarska.

JTI je svojim dolaskom, kažu u tvrtki, nedvojbeno obogatio ponudu cigareta na hrvatskom tržištu svjetski priznatim brendovima Winston, Camel, Sobranie i LD.

“U našem hrvatskom portfelju trenutno se nalaze 22 duhanska proizvoda, što uključuje cigarete i rezani duhan. U svjetskim razmjerima Winston je druga, a Camel peta najprodavanija cigareta, dok najbrži rast među brendovima bilježi LD. U tom smislu, i Hrvatska slijedi svjetske trendove”, navode iz JT International Zagreb te dodaju kako su u protekloj godini ostvarili iznimno dobre prodajne rezultate i stvorili dobre temelje za dugoročnu prisutnost u Hrvatskoj.

“Iako je gospodarska situacija u zemlji utjecala i na duhansku kategoriju, zadovoljni smo rezultatima koje smo ostvarili te smo uvjereni kako će oni u ovoj godini biti još i bolji.”

Ulazak u EU smatraju iznimno važnim za sve kompanije te ističu kako Hrvatska tek treba uskladiti svoje razine oporezivanja s EU te se posljedično mogu očekivati povećanja trošarina na duhanske proizvode.

Smatramo kako je iznimno važno da ta povećanja budu postupna i predvidljiva budući da nagle i dramatične promjene sustava trošarina mogu donijeti neželjene posljedice, kao što su smanjenje prihoda u državnom proračunu i porast nezakonite trgovine duhanskim proizvodima, kažu u tvrtki.

Ujedno, smatraju kako je važno voditi računa o razlikama u oporezivanju između Hrvatske i zemalja regije koje povlače za sobom i razlike u maloprodajnim cijenama duhanskih proizvoda, a što također može potaknuti nezakonitu trgovinu duhanskim proizvodima. Zbog toga je najvažnije za Hrvatsku, kao uostalom za bilo koju drugu zemlju, da u budućnosti osigura stabilno i predvidljivo regulatorno i poslovno okruženje.

“Japan Tobacco International ostaje otvoren za dijalog s nadležnim institucijama po svim pitanjima, uključujući i utemeljenje politike trošarina do potpunog usklađivanja s EU razinama. Čvrsto vjerujemo kako samo politika predvidljivog i postupnog mijenjanja sustava oporezivanja, u obliku kalendara povećanja trošarina utemeljenog na Zakonu, može osigurati stabilne javne prihode kao i stabilnost na tržištu”, navode iz tvrtke.

100 godina Camela
Godina 2013. u JTI-u je posebno posvećena obilježavanju stote obljetnice lansiranja Camela čija je priča počela davne 1913. godine kada je R.J. Reynolds ugledao devu po imenu “Old Joe” koja ga je inspirirala. Poznat po tome što je utemeljio American Blend (mješavinu tri vrste duhana – Virginia, Burley i Oriental), Camel je u svijetu prepoznatljiv po svojoj kreativnosti, dizajnu i visokoj kvaliteti proizvoda. U godini u kojoj slavi stotu obljetnicu postojanja, Camel po prvi put na hrvatsko tržište donosi proizvod u ograničenoj seriji – Camel Deco Limited Edition. Sve značajke originalnog Camel proizvoda su nepromijenjene, a Camel Deco Limited Edition u maloprodaji će biti dostupan ograničeno vrijeme do isteka zaliha.

Japan Tobacco International (JTI)