Potrošnja je pala 2,3% na godišnjoj razini, dok su analitičari očekivali pad od 1,2%

Trgovina na malo u Japanu je pala više od očekivanja u veljači, što naglašava izazove nove vlade da potaknu inflaciju i potražnju, piše BBC. Potrošnja je pala 2,3% na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije. Analitičari su očekivali pad od 1,2%.

Japan pokušava potaknuti domaću potražnju kao odgovor na pad izvoza i pokušaj da pokrene gospodarstvo koje stagnira, pogođeno godinama deflacije, ili rast cijena. Potrošači zbog deflacije odgađaju kupovinu čekajući da cijene dodatno padnu.

Premijer Shinzo Abe, koji je funkciju preuzeo prošle godine, je rekao da je poticanje inflacije jedan od njegovih prioriteta. Središnja banka je pod pritiskom nove vlade udvostručila ciljanu inflaciju za ovu godinu na 2%.

Mnogi analitičari su rekli da je poticanje inflacije ključno za rast domaće potražnje.

Postoje znakovi da se situacija počela popravljati. Najnoviji podaci pokazuju da je potrošnja na mjesečnoj razini porasla 1,6 posto u veljači. Analitičari su potvrdili da agresivne mjere nove vlade u kombinaciji s povećanjem ciljane inflacije imaju pozitivan utjecaj na povjerenje potrošača. (Banka.hr)