Još jedna godina bez pravog bjelovarskog šoping-centra

Iako najavljivan za proljeće ove godine, početak izgradnje prvog pravog trgovačkog centra u Bjelovaru, onoga koji bi trebao izniknuti na bivšem HAK-ovom poligonu za obuku vozača još uvijek se čeka, a s obzirom na daljnji pad nacionalnog BDP-a i vrludavu poreznu politiku Vlade RH, postavlja se pitanje je li odgoda kratkotrajna ili pak – vječna.

Podsjetimo, još sredinom prošle godine hrvatska ispostava Mercatora pronašla je investitora za izgradnju takozvanog “retail parka”, omanjeg trgovačkog centra s cijenama koje su nešto povoljnije nego u onima u središtu grada.

Već tada spominjala se “velika petorka” – H&M, Müller, Deichmann, C&A i Hervis, no unatoč pomoći gradskih vlasti, projekt je zapeo na samom početku. Ispostavilo se, naime, da je “par sto” kvadrata unutar parcele veličine 11.800 četvornih metara još uvijek u vlasništvu države, što je bila glavna prepreka za izdavanje građevinske dozvole.

Nakon višemjesečnih pregovora s inertnim državnim institucijama (ovog puta u pitanju je bio Državni ured za upravljanje državnom imovinom), investitori i državni službenici, neslužbeno doznajemo, postigli su sporazum.

No, zahtjev za građevinsku dozvolu još uvijek nije pristigao na adresu Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, odgovorio je pročelnik Ivica Markovinović.

Ruže ne cvjetaju niti na drugom kraju grada, u blizini prodajnog centra Lidla gdje osječka tvrtka Projektum nekretnine u ime za sada nepoznatog investitora također priprema projektnu dokumentaciju za izgradnju trgovačkog centra otprilike triput većeg od
Lidla, a u njega bi trebali useliti Müller, NewYorker, Hervis, Deichmann, Takko fashion te C&A.

Njihov je pak plan bio dovršiti izgradnju do kraja ove godine, no u ovome trenutku čak ne postoji niti građevinska dozvola. Naime, prilikom postupka ishođenja žalila se jedna od stranaka u postupku, pa je trenutno u tijeku žalbeni postupak.

Prema svemu sudeći, u potrazi za globalno poznatim tekstilnim i inim artiklima Bjelovarčani će u potrazi za navedenim modnim i inim markama i dalje morati potegnuti za volanom te troškovima kupovine dodati one benzina, objeda i izgubljenog vremena. (Bjelovarac.hr)