Kako je Ikea osvojila Ameriku

ikea-robna-kuca-ftd1Stranim prodavačima namještaja nije lako ući na američko tržište. Međutim, Ikea je ipak uspjela. Bivši Ikein izvršni predsjednik Anders Dahlvig otkriva tajnu ovog uspjeha.

Natjecanje na tržištu maloprodaje je ogromno, troškovi poslovanja su visoki, zemljišta su skupa, troškovi osoblja su visoki a industrija proizvodnje namještaja je slaba, piše Business Insider.

Zapravo, nakon ulaska na američko tržište 1985. godine, Ikea je provela gotovo desetljeće boreći se s malom prodajom. Nije otvorila niti jednu novu trgovinu između 1993. i 1999. godine. No konačno, Ikea je ipak shvatila kako uspjeti na tom tržištu.

Bivši Ikein izvršni predsjednik Anders Dahlvig objašnjava njegovu strategiju za ulazak na američko tržište. Opisuje ju kao “izravnu strategiju”:

1. Fokusiranje na najjače Ikeine proizvode
Spavaće sobe i kuhinje su proizvodi koji su morali postati “pokretač rasta prodaje”, jer su oni predstavljali Ikeinu snagu.

2. Agresivno zadržavanje niske cijene
Ikein prioritet uvijek je bio držanje cijena na što je moguće nižoj razini, ali su za to u Americi bili potrebni dodatni koraci. Bilo je potrebno radikalno reducirati osoblje i stvoriti stabilno radno okruženje u trgovinama, te održati operacije u trgovinama pojednostavljenima.

3. Ekonomija razmjera
Bez toga ne bi postojao način da Ikea zadrži svoju konkurentsku poziciju. Ikea je morala dodati tonu novih trgovina ukoliko je htjela ulagati u marketing na odgovarajući način te kako bi mogla uspostaviti lokalnu proizvodnju. “Jedini način da ostvarite razvoj stabilne dobiti u SAD-u je imati lokalni izvor kako bi se zaštitili od volatilnosti tečaja”, kaže Dahlvig.

Ikea se izdvojila i njezina se strategija isplatila tijekom narednih osam godina, te je Ikea otvorila vrata svojih trgovina diljem zemlje. Iako Ikea većinu prodaje ostvaruje u Europi, u Americi je dospjela do solidne pozicije, zauzevši drugi tržišni udjel 2009. godine. (Poslovni dnevnik)