Kako povećati profit i zadržati lojalnost kupaca?

Na drugom hrvatskom Retail IT Summitu, koji se u Zagrebu održao sredinom listopada, okupili su se predstavnici hrvatske i regionalne maloprodajne industrije i vodeći svjetski proizvođači.

retail-it-summit-predavanje-2-largeNa generalnu temu samita “Kako povećati profit i zadržati lojalnost kupaca” govorili su istaknuti predstavnici tvrtki Gavrilović, Tesco, Milestone, Asseco, Aldata, NCR, Adacta i domaćina Retail Medije.

Jedan od najvećih hrvatskih trgovaca koji je ujedno i jedan od najuspješnijih proizvođača u Hrvatskoj i  regiji, Gavrilović, predstavio se izuzetno zanimljivom prezentacijom pod nazivom ‘Integracija kompleksnih poslovnih sistema’, Igora Vukelića, stručnog suradnika za poslovna rješenja.

Hedgie Bartol iz američkog Milestone-a govorio je o povećanju profita upotrebom idealnih sistema zaštite, a govoreći o zaštiti proizvoda kroz njegovu istovremenu dostupnost kupcu Bartol je istaknuo da je u sektoru trgovine zaštita drugačija nego u drugim granama, a naglasak je više na strategiji nego na samoj ‘taktici’.

David Kuhn iz NCR-a na veoma zanimljiv način predstavio je prednosti selfcheckouta kroz prizmu optimizacije troškova i povećanja profita.

Gost dana bio je Gabor Horvath iz Tescoa Mađarska, koji je u tom trgovačkom lancu od 2000. godine, trenutno na poziciji Generalnog menadžera logističkog centra. Jedan od dijelova njegove prezentacije govorio je o centralizaciji skladišta, procesu za koji je predviđeno trajanje od tri godine, a rezultirat je da će glavnim i centralnim skladištem logistički biti povezane Mađarska, Slovačka, Republika Češka i Poljska.

Elektronsko označavanje polica i cjenovna integracija iznimno je bitna zbog krajnjeg kupca jer je jasno kako nitko ne voli da mu se naplati više ili netočno, a s obzirom da smo ljudi i činimo greške, šest dućana ima elektronskim putem označene proizvode. Ova vrsta označavanja nudi i kategorizaciju te određivanje vrste cijena ili statusa proizvoda, istaknuo je Gabor Horvath.

Asseco je predstavio koncepte kupovnih medija, loyalty kartica i njihovu snagu u zadržavanju i pridobivanju kupaca. Model optimalnog obnavljanja zaliha na temelju pređašnjeg iskustva bilo je predavanje Valentina Korenjaka iz Aldate, u kojem su raščlanjene vrste prethodno prikupljenih podataka nužne za uspješan ‘forecasting’, odnosno planiranje zaliha.

Kako vizualni mediji utječu na odluku o kupnji i što to uopće današnjem potrošaču treba, pojasnila je Sandra Bokun iz Retail Medie. Elementarne potrebe, osjećaj ugode, povoljne i kvalitetne kupnje te ušteda, već su ostvareni. Kupac se penje na sljedeću stepenicu svojih potreba, jer je kupovina postala rutinska i on kroči u novi svijet ponuda i doživljaja upravo kroz vizualnu prezentaciju i nove načine komuniciranja proizvoda; emocije su te koje 3000 puta brže djeluju na moć prosudbe od razuma.

Brojni hrvatski i svjetski proizvođači hardvera i softvera za retail našli su se na mjestu izlagača kao što su Bizerb i Foodcom, Selmet, Arhiv Trezor, dok su štandovi kompanija predavača također bili dio atraktivnog izlagačkog prostora.

Ove godine je prvi put u svijetu prikazana IP televizija za trgovce. Na štandovima Retail Medie se na nekoliko zaslona pokretao sadržaj s interneta, postavljen na server, koji funkcionira po principu ‘pay-TV-a’. Trgovac i najmanjeg budžeta može kupiti sadržaj i puštati ga na svojim uređajima kao što su vage, displayi i slično.

Top menadžment hrvatskih i regionalnih trgovaca na jednodnevnom događaju saznao je koje su to inovacije u krugovima regionalnih i svjetskih retail brendova i na koji način doprinose povećanju profita.