Kako se riješiti zaliha vina?

vino-polica-kupac-midi1U prošloj godini izvezeno je samo 2.463 tone vina, a u isto vrijeme uvezeno 14.833 tone

U Hrvatskoj je ove godine proizvedeno 1,1 milijun hektolitara vina, ali na zalihama još uvijek ima oko 2 milijuna hektolitara, što je duplo više od proizvodnje. Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je ukupna površina vinograda u Hrvatskoj u zadnjih desetak godina porasla s oko 27.500 hektara na oko 34.000 hektara.

Hrvatski vinogradari brinu sada za više od 122 milijuna trsova s kojih godišnje uberu oko 200.000 tona grožđa. U prošloj godini izvezeno je samo 2.463 tone vina, a u isto vrijeme uvezeno 14.833 tone – dakle uvezli smo šest puta više od izvoza. Izvezlo se vina za 11,8 milijuna dolara, dok je uvezeno znatno jeftinije vino koje je ukupno vrijedilo 21,1 milijun dolara.

– Postavlja se pitanje, zašto izvoz vina pada? Da li su manje potrebe okolnih tržišta ili jednostavno  Hrvatska se ne promovira kao vinska zemlja. Vinari puno očekuju od uključivanja države u brendiranje Hrvatske kao vinske zemlje. Činjenica je da taj posao može obaviti jedino država, jasno uz usku suradnju s Komorom, vinarima i vinarskim udrugama. Pri tome svaki vinar treba individualno voditi računa o prodaji svog vina – kažu u tvrtki JantarMedia.

Kako turizam i vino imaju jaku zajedničku priču, ta kompanija 19. siječnja u Krakowu organizira prezentaciju hrvatskih vina, prehrambenih proizvoda i turističku ponudu, u suradnji sa Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Poljskoj.

Pozvani su ključni distributeri hrane i vina, kao i predstavnici velikih trgovačkih lanaca na prezentaciji. Nakon uvodnog predstavljanja proizvođača, predviđeno je vrijeme i prostor za direktno ugovaranje i pregovaranje dviju strana. Rješenje problema zaliha tako je, kažu u JantarMediji, u izvozu. (Lider)