Udruga Lijepa naša dodijelila je nagrade Plava zastava i Zeleni ključ smještajnim kapacitetima diljem Hrvatske za 2015. godinu, a u sklopu programa Zeleni ključ proglašen je i pobjednik natječaja “Persil vas nagrađuje godišnjom zalihom deterdženata” – kamp “Park Soline” koji posluje u sklopu tvrtke Ilirija, izvijestili su iz Henkela.

Ovu prestižnu nagradu kamp u Biogradu na Moru osvojio je ispunivši niz kriterija ekološkog poslovanja koji se odnose na korištenje vode, procese pranja i čišćenja te korištenje energije općenito.

Cilj natječaja je smanjenje utjecaja deterdženata na okoliš te poticanje tvrtki na poslovanje u skladu s principima ravnoteže između ekonomskog uspjeha, društvene odgovornosti i brige za okoliš, a sudjelovati su mogli svi smještajni kapaciteti: hoteli, hosteli, moteli, kampovi, kamp naselja te planinarski domovi.

“Naš kamp Park Soline već je drugu godinu zaredom nositelj Zelenog ključa, a nadamo se da ćemo i u budućnosti ispunjavati sve kriterije ovog ekološkog standarda jer mi kontinuirano ulažemo značajne napore u prilagodbu i implementaciju standarda kvalitete i zaštite okoliša”, izjavio je Goran Burčula, rukovoditelj kampa Park Soline.

Program “Zeleni ključ” međunarodnog je karaktera, a dosad je prestižni certifikat primilo više od 1.800 objekata u čak 36 zemalja diljem svijeta.

Naglasak samog programa jest u obrazovanju po pitanju zaštite okoliša, kako zaposlenika, tako i samih turista, a certifikat predstavlja finalnu potvrdu turističkom objektu da je u konačnici utjecaj svakog pojedinog noćenja minimaliziran po pitanju utjecaja na okoliš.

Projekt “Zeleni ključ” odlučila je podržati i tvrtka Henkel koja već dugi niz godina nudi inovativne deterdžente najviše kvalitete, postižući vodeću poziciju na raznim tržištima, a jedna od ključnih vrijednosti kompanije je održivost.

Cilj tvrtke je pružanje veće vrijednosti potrošačima s istovremeno smanjenim utjecajem na okoliš te su u tom smjeru razvijeni novi proizvodi koji su osim visoke kvalitete i učinkovitosti i ekološki prihvatljivi – primjerice deterdženti za pranje rublja i posuđa koji omogućavaju pranje na vrlo niskim temperaturama te time smanjuju potrošnju energije.

“Sudjelovanjem u inicijativi “Zeleni ključ” želimo dodatno naglasiti važnost društveno-odgovornog poslovanja u suvremenom društvu te pružiti direktnu podršku turističkim objektima u Hrvatskoj koji posluju u skladu s ekološkim kriterijima”, navode iz Henkela.