Njemački lanac supermarketa Kaufland objavio je u srijedu da će se povući iz Australije i koncentrirati na ključna tržišta u Europi. Kaufland je najavio širenje na Australiju u ožujku prošle godine, zacrtavši u početnoj fazi 459 milijuna australskih dolara (322 milijuna američkih dolara) ulaganja u distribucijski centar i trgovine u Melbourneu.

Australsko tržište bilo je njihov prvi projekt izvan Europe, a planirali su otvoriti 20 trgovina.

Danas je uprava neočekivano i bez objašnjenja najavila da odustaju od tih planova i da će se ubuduće koncentrirati na ključna tržišta u Europi. Odluka o povlačenju iz Australije nije bila jednostavna, naglasio je zamjenik predsjednika uprave Frank Schurmann.

“Zahvaljujemo se našim zaposlenicima i ispričavamo se zbog problema koje će ta odluka izazvati”, kazao je te dodao kako u Europi vide veliki potencijal za rast.” Aktivno ćemo sudjelovati u konsolidaciji europskog maloprodajnog tržišta i time dodatno učvrstiti vodeću poziciju”, dodao je Schumann.

Kaufland je trenutno, osim u matičnoj Njemačkoj, prisutan i u Hrvatskoj, Poljskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Moldaviji. Imaju ukupno oko 1.300 trgovina i zapošljavaju 132 tisuće radnika.

Kompanija je dio grupe Schwarz i u vlasništvu je obitelji po kojoj je grupa dobila ime. Osnovan je 1984. godine u Njemačkoj. (Hina)